Langkau ke kandungan utama

Hati Yang Gelap

Hati manusia ini seperti sesuatu yang gelap. Semakin tidak kamu peduli, semakin terpinggir ia. Maka akhirnya ia menjadi takut untuk menghadapi realiti.

Lebih kerap hati dikecewakan, maka lebih gelaplah suasananya.

Kamu tidak mahu ada hati sebegitu. Ianya seperti berada di dalam vorteks; semakin lama ianya semakin menelan kamu lebih dalam. Hingga akhirnya, apa yang menerangi hati kamu adalah semata-mata khayalan. Khalayan masa lalu di waktu ianya bahagia. Kamu sentiasa mahu pergi ke tempat itu. Sentiasa dambakan suasana bahagia dulu.

Dulu.

Sewaktu kamu tidak terasa kompleksnya hidup dengan segala kerunsingan dan racauan. Ketika itu kamu hanya tahu satu perkara; hidup adalah indah. Hingga tiba saat kamu rebah.

Ada yang bangun semula dan kembali berdiri.
Ada yang bangun semula dan kembali merangkak.
Ada yang bangun semula dan kembali duduk.
Ada yang bangun semula dan kembali rebah.

Kemudian rebah lagi. Rebah lagi dan seterusnya hingga kamu tidak tahu bila kali terakhir kamu dapat melihat dunia di sudut yang lebih tinggi. Kerana dalam keadaan rebah itu, ianya menjadi normal, menjadi biasa untuk kamu.

Bermula saat itu, untuk bangun kembali adalah terlalu sukar. Kamu perlu bebalkan diri dan pelajari semula apa yang sudah kamu lupa, dan ianya amat perit untuk kamu terima. Orang lain tunjukkan itu dan ini supaya boleh kamu kembali sekurang-kurangnya berdiri. Kamu tahu ianya sukar. Terlalu sukar kerana kamu tidak faham realitinya bagaimana.

Hanya ada dua pilihan.

Sama ada kamu terus biarkan diri rebah dan menyembah bumi, berhenti berharap. Atau, kamu bangun.

Sedar, tiada apa selepas itu. Sekadar bangun.

Hati manusia ini sesungguhnya adalah suatu tempat yang amat gelap. Bila tiba masanya, kamu menjadi terlalu selesa di situ. Tiada siapa yang nampak kamu berteleku, memohon kudrat untuk kembali berdiri.

Akhirnya kamu terpinggir kerananya.

Ulasan

  1. biar rebah dan terduduk sekalipun asalkan tidak gelap hati terhadap nikmat Allah =)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…