Langkau ke kandungan utama

Kita Buka Ruang Sembunyi

Ada waktu kamu mahu menduga, seperti kamu tahu hidup ini bagaimana untuk semua orang. Kamu yakin telahan kamu itu betul kerana segala ilmu yang kamu pelajari itu menjerumuskan keputusannya di situ. Hidup, bagi kamu adalah tafsiran dan gambaran yang di dalam buku psikologi dan perbandingan sifat manusia.


Seperti juga kamu cuba nilai atau tafsir tunggul kayu di tepian laut ini. Kamu andaikan segalanya; dari mana asal, kenapa di situ dan mengapa akhir hidupnya begitu. Sedang tunggul kalau tidak dilihat kita, ianya mungkin terus reput menjadi khazanah bumi.

Kita sebagai manusia, seringnya hanya menafsir apa yang ada di permukaan watak dan sifat orang lain. Hati dan budinya, kita tidak mungkin tahu sepenuhnya. Jiwa dan perasaannya, kita hanya boleh andaikan, sama seperti kita luahkan cinta, luahkan marah dan luahkan kecewa. Kita andaikan cinta, marah dan kecewa itu sebegitu rupa. Kalau kita tabirkan keadaan itu dengan sedikit senyuman, pasti tiada siapa yang sedar bezanya. Melainkan ianya dikongsi bersama.

Maka si gadis berjalan berseorangan ini kamu mahu tafsirkan bagaimana? Sedang membawa hati yang kecewa? Sedang menyurusi tepian pantai mencari tenang atau sedang mencari jalan pulang?Kalau kamu lihat wajahnya, kamu tidak nampak sepi dan sedih hidupnya. Kamu akan nampak gembira dan damai hidupnya. Manusia, sebagai makhluk, begitu berjaya mengongkongi naluri orang lain daripada memahaminya. Kita tidak mahu orang tahu kita bersedih. Kerana mungkin kita tidak mahu dibebankan dengan kata-kata nasihat atau pujuk rayu. Kita tidak mahu orang tahu kita kecewa, kerana mungkin kita tidak mahu orang cuba mendendangkan lagu ceria mengajak kita kembali bahagia.

Ada manusia begitu. Menyembunyikan wajah sebenarnya kehidupan. Dia juga begitu, mungkin. Bila bertemu, kami jadi sahabat paling ideal. Bercerita mengenai kehidupan bagai dunia tiada penghujung.

Kamu yang masih menafsir, berhenti. Aku rakamkan suasana di atas dalam keadaan si gadis begitu damai dan bahagia menyusuri tepian laut. Kami berjalan ke arah taman laut kami. Hidup lebih damai jika kita memahami rupa sebenarnya orang yang dihargai.Ini taman laut kami. Bertepian batu, direndangi pohon dan berlantaikan pasir. Duduk berbicara tentang kehidupan, membuka topeng muka lakonan jiwa. Bercerita waktu bahagia dan sedih. Kamu sedar, sahabat sebegitu sukar dicari merata. Hanya ada seketika. Kamu perlu hargainya, selagi ada.

Fahami semua ini, kamu akan bahagia juga.

Ulasan

  1. Anonymous8:32 PG

    terima kasih

    BalasPadam
  2. puitis.. sampai nak menitis air hidung nie.. huhuhuh

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…