Langkau ke kandungan utama

Media Songsang

Antara punca besar aku sudah tidak membaca surat khabar arus perdana dan mendengar berita utama di televisyen adalah kerana kebebalan laporan yang diberikan. Sikap berat sebelah (terhadap parti politik tertentu) sudah nyata. Jadi tidak perlu disebut lagi. Namakan aku media arus perdana di Malaysia ini yang bersifat non-partisan. Semuanya ada kepentingan politik tersendiri.

Ini sebenarnya mencacatkan suasana demokrasi dan kehidupan sosial di Malaysia. Apabila pengaruh media sebegini dibenarkan untuk terus wujud dan menyampaikan mesej berat sebelah kepada orang ramai atas nama sumber maklumat. Kita tidak diberi peluang untuk berfikir, sebaliknya disumbat terus menerus dengan maklumat yang mahu disampaikan walaupun ianya jelas nyata memihak. Kalau kamu perkataan yang lebih spesifik maksudnya, cuba PROPAGANDA.

Sama ada kamu baca Utusan Malaysia atau Harakah, The Star atau Rocket, apa yang kamu baca adalah propaganda politik pihak berkepentingan. Kamu tidak akan jumpa sumber informasi berita di Malaysia yang bersifat terbuka dan tidak menyebelahi mana-mana pihak. Kalau dulu, cikgu Nik di MRSM BP pernah berkata, Yahudi menguasai dunia melalui sumber maklumat berita, maka apa yang berlaku sekarang adalah kita di Malaysia meniru apa yang kaum Yahudi lakukan. Dan kita berbangga dengannya?

"I shall tell you of William Wallace. Historians from England will say I am a liar, but history is written by those who have hanged heroes..."

Itu petikan ayat permulaan filem Braveheart, karya Mel Gibson. Apabila kita menulis berita, ianya akan menjadi sejarah dan sejarah pula adakan catatan ketamadunan manusia. Mahukah kita sebagai rakyat Malaysia dicatat dalam sejarah mengikut citarasa si pembodek dan pembohong yang bertopengkan jawatan sebagai wartawan dan pemberita?

Aku tidak minta mereka melaporkan berita mengikut kehendak aku. Tetapi sekurang-kurangnya laporkan berita yang benar dan jujur apabila melaporkannya. Bukan untuk kepentingan sesiapa pun. Bagi aku pekerjaan paling keji di Malaysia sekarang adalah ahli politik dan pemberita/wartawan (media arus perdana/media politik). Mereka adalah manipulator yang memporak perandakan cerita sebenar mengikut acuan kepentingan mereka.

Kita sebagai manusia juga berhak mendesak diberikan sumber maklumat yang tepat dan benar, tidak menyebelahi mana-mana pihak serta berfakta. Kita dianugerahkan Tuhan dengan akal fiiran supaya tahu membezakan mana yang baik, mana yang buruk. Jika kita tidak dapat membezakan baik buruk itu, rasanya amat-amat membazir akal fikiran yang ada terbeban di kepala kita.

Selagi media arus perdana dibelenggu pengaruh politik dan bersifat partisan, aku tidak akan mempedulikan mereka.

Ulasan

  1. benar kata2 anda...saya sependapat dengan isu yang diutarakan..media terlalu berat sebelah...

    pihak di sebelah lagi umpama bertepuk sebelah tangan sahaja...melopong begitu sahaja...pihak yang pro pulak mengatakan yang kesalahan dan kepalsuan itu benar..

    P.S. ape sudah jadi dengan media kita?

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…