Langkau ke kandungan utama

Mendengarmu

Banyak kata, yang tidak mampu aku ungkapkan, kepada kamu.

Ketahuilah, apa yang dicoret di sini hanya sekadar di permukaan. Kerana aku belajar sejak lama dulu, aku tidak pandai berkongsi cerita dengan sesiapa pun. Aku boleh duduk selama mungkin dan tertumpu kepada kamu sahaja kiranya kamu mahu mengadu dan menceritakan segalanya. Aku tidak akan pantas memberi jawapan kepada kamu atas semua rungutan itu. Aku akan dengar kerana itu yang aku selesa lakukan.

Kadang-kadang, dalam keadaan hati yang amat sedih, datang orang yang mahu mengadu perasaan mereka kepada aku. Aku simpan sedih aku. Aku duduk dan dengar isi hati mereka. Kerana itu yang kita semua mahukan. Mahu seseorang yang dapat memberi perhatian kepada kita, biar hanya untuk sedetik waktu. Selepas semuanya terluah, aku pasti, sedikit di hati mereka akan berasa lega dan tenang. Jauh dari kesedihan yang mereka sendiri lalui.

Dan aku juga seperti terlupa segala beban yang tersandang di bahu ketika itu. Cuma bila ianya selesai, mahu saja aku berkata,

"Tunggu, aku mahu juga luahkan sesuatu"

Tetapi melihat mereka gembira, aku tidak sanggup melontar kepada mereka apa-apa pun. Jadi aku diam dan simpan. Jangan kamu rasa bersalah. Itu amat tidak perlu. Kamu pasti tahu apa yang sedang aku lalui ketika itu. Kalau ada sekalipun, kamu pasti juga tidak akan menyedarinya.

Dua hari lalu ianya begitu. Ketika itu datang mereka yang mengadu segalanya kepada aku mengenai kesedihan dan kemarahan mereka. Aku duduk dan dengar.

Seperti yang aku katakan, kamu tidak perlu rasa bersalah mengenainya. Aku sentiasa mahu mendengar.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…