Langkau ke kandungan utama

Buat Pilihan Sekarang (Mungkin Ada Telefon Percuma Untuk Diberikan!)

Mahu tahu berapa bil Celcom 10 tahun lepas yang masih belum aku jelaskan? RM987.36!

Banyak.

Tapi itu ketika aku bodoh sangat dengan tiada pekerjaan, ambil line berbayar yang ditawarkan. Kononnya aku boleh bayar bila dapat kerja nanti (ketika itu sedang sibuk memohon kerja). Macam aku katakan sebelum ini, lari macamana pun, bila tiba masanya, ianya akan datang balik kepada kita.

Aku beritahu kamu bahawa aku menang sebuah telefon Blackberry hasil penulisan aku di blog ini. Tetapi syaratnya aku perlu mendaftar sebagai pengguna berbayar untuk Celcom. Kadar minima bayaran bulan dengan kontrak selama 12 bulan adalah RM118 sebulan.

(RM118 x 12) + RM987.36 = RM2403.36

Berbaloi atau tidak RM2403.36 yang aku perlu belanjakan untuk memperolehi sebuah Blackberry Curve 8250? Basikal aku pun tidak semahal itu. Harganya juga hampir sama dengan sebuah iPhone yang boleh aku beli menggunakan sistem prepaid saja.

Oh, satu unit modem dengan akaun broadband Celcom bersama penggunaan percuma selama sebulan juga termasuk dalam set hadiah yang diterima.

Maka aku fikir begini;

  1. Aku mahu tawarkan kepada sesiapa pengguna Celcom berbayar sedia ada yang berminat untuk membantu aku memperolehi Blackberry itu tanpa apa-apa syarat. Kononnya kamu bermurah hati hendak tolong. :-) Tetapi kamu perlu tambahkan kontrak selama 12 bulan di akaun kamu; atau
  2. Kamu mahu telefon Blackberry itu dan berkata kepada aku, "Bagi free sajalah Idan. Kira amal jariah kepada orang lain."
Janggal, aku tahu. Berbeza sungguh tawarannya. Mari kita buat kajian sosial mengenai kehendak manusia. Apa pilihan kamu?

====

Update

MAAF, CADANGAN DITUTUP. SUDAH ADA YANG AMAT SUDI MENOLONG. :-)

Ulasan

  1. Hehehe... Korang dah naik gred gaji, mesti boleh afford one.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…