Langkau ke kandungan utama

frossonice.com v11 (Musim 2010/11)

Selesai update design blog. Aku pilih tema oren kerana aku fikir ianya lebih ceria (agaknya). Aku akan biarkan buat beberapa ketika sehingga ada orang komen mengatakan ianya tidak menarik atau bosan.

Secara keseluruhannya, design ini lebih senang untuk aku kontrol. Rugi juga aku tidak buat snapshot website lama dulu sebelum aku ubah. Tidak mengapalah. Kadang-kadang apa yang lepas, tidak perlu diingat lagi. Ada beberapa perkara yang aku ubah di website ini. Aku sudah buang beberapa item yang tidak perlu. Aku susun balik keutamaan sidebar. Akhirnya aku letak iklan banner di atas. Jangan marah. Aku perlukan duit. Heh.

Header website juga aku tukar. Ianya adalah gambar awan dan cahaya matahari memancar yang aku rakam tempohari. Signifikannya header ini, ianya bermaksud kebebasan. Mencari sejauh mana potensi diri dan mencabar diri agar menjadi lebih baik dari semalam. Sejak lebih setahun lalu, semua gambar di header adalah hasil fotografi sendiri. Itu paling memuaskan.

Maka, terimalah Website frossonice.com versi 11 (sudah lama) untuk musim 2010 - 2011.

Ulasan

 1. Website frossonice.com versi 11 untuk musim 2010 - 2011 ini memang mengancam dengan pesona Header yang cool dan fresh.

  Tema oren yang dipilih seolah-olah masih mengekalkan ciri pada header lama.

  Kesan keseluruhan menyerlah rasa kepuasan pengunjung dengan kombinasi masam-manis buah oren. Tak puas tau! Nanti nak datang lagi... begitulah.

  Ajarkan saya cara selenggaraan tool baru tu... saya pun minat juga..hehehe

  BalasPadam
 2. Tools baru, Blogger In Draft sebenarnya agak senang digunakan. Terus ikut saja cara yang ditunjuk atau lebih senang, cuba-cuba setiap tools yang ada. Tidak perlu save dulu kerana preview sudah cukup memuaskan hati apabila melihat nanti. Bikin sampai puas, kemudian barulah save. Cubalah.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…