Langkau ke kandungan utama

Label Manusia

Susah hendak menjadi manusia yang perasaannya tidak nampak dek orang lain. Kemarahan, kebencian, kecewa, gembira, ceria tidak nampak di mata orang lain. Orang akan berkata,

"Betapa bosannya hidup dia"

Aku mahu jadi sebegitu. Biarkan semua perasaan itu hanya aku yang tahu. Tetapi amat susah hendak dilakukan. Kamu perlu lari dari semua orang dan tinggal jauh tanpa ada sesiapa di sekeliling kamu. Lalu kemudiannya orang akan gelar kamu kera sumbang.

Lihat, kita mudah memberi label kepada manusia; kera sumbang, kayu, bebal, cantik, menarik dan segalanya. Label yang menunjukkan keperibadian orang lain di mata kita.

Perlukah ada semua label ini? Bagi aku ianya juga adalah satu tahap "sense of authority". Menilai manusia mengikut acuan perasaan kita. Menentukan apa yang orang lain patut jadi di mata kita.

Jangan pula kata aku sekarang terpengaruh dengan Buddha. Kadang-kadang pemikiran sebegini terlintas di hadapan kita. Ada antara kita mengabaikannya kerana tidak nampak apa rasional berfikiran sebegini sedang enam bilion manusia lain tidak mempedulikannya.

Aku tidak mahu jadi cliche sifat manusia lain.

Ulasan

 1. Saya yg benar10:35 PTG

  This comment has been removed by a blog administrator.

  BalasPadam
 2. aku_ayu10:44 PG

  manusia memang ada sifat itu. bagi mereka melabel sudah menjadi satu perkara wajib. bagaimanapun adalah tidak adil mengatakan semuanya begitu. but most of them, yes.

  dari sudut lain, biarlah mereka melabel. cuba bersangka baik. sekurang-kurangnya kita tahu masih ada yg ambil berat akan diri kita drp org tidak peduli langsung tak kira dlm sisi apa sekalipun kita.

  BalasPadam
 3. baby cute1:51 PTG

  setiap orang mempunyai pandangan mereka sendiri...biarlah asalkan mereka bahagia dengan cara mereka.

  BalasPadam
 4. Jangan jawab di sini. Jawab di dalam hati; sejauh mana kita sering memberi label kepada orang lain dan keikhlasan kita melakukannya. Memberi label bukan semuanya buruk. Tetapi memberinya itu sendiri, apa tujuan sebenar kita.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…