Langkau ke kandungan utama

Tiada Dalam Perancangan

Ada 10 hari lagi untuk 12 post. Sempatkah?

Seperti biasa, aku akan amat jarang menulis di hujung minggu. Aku mahu biarkan hujung minggu menjadi santai tanpa perlu aku fikir apa yang perlu dilakukan untuk orang lain. Ya, seperti mementingkan diri sendiri. Tapi biarkan begitu. Sebab itu aku berasa sedikit janggal apabila ada yang bertanya apa yang akan aku lakukan pada setiap detik di hujung minggu.

Aku tidak tahu. Aku tidak menetapkan apa pun. Kalau aku memandu ke arah Putrajaya jam 12 tengahari siang tadi dengan andaian aku akan ke Putrajaya, akhirnya aku berada di Bangi sepanjang siang berjalan tanpa arah dan mengikut arus lalu lintas di atas jalanraya. Begitu aku. Tidak mahu biarkan diri aku dipengaruhi perancangan.  Jadi bila kamu tanya dan aku berikan jawapan, jangan fikir itu adalah muktamad. Aku berikan jawapan itu kerana aku tidak mahu kamu tertanya-tanya lagi.

Petang aku berada di Putrajaya. Orang dan kenderaan sangat ramai dan banyak. Aku berbasikal. Namun cuaca mendung menanti hujan. Tiba saja di pejabat, hujan sudah merintik turun. Aku balik dengan niat untuk terus ke rumah, mandi dan bersiap, keluar semula mencari hadiah untuk anak seorang rakan. Tiba di persimpangan rumah, aku belok masuk ke pasaraya. Aku belikan hadiah dan barang.

Aku mahu makan Teppanyaki tetapi restoran tersebut padat dengan pengunjung. Aku fikir, lebih baik aku makan di restoran makanan Thai berhampiran rumah saja. Keluar dari pasaraya, di persimpangan menuju ke rumah, aku belok ke kanan menuju ke McDonald's. Makan malam aku di situ, bersama National Geographic bulan Mac 2010 yang baru dibeli. Eija Abdlah pula sedang berjamu selera dengan keluarganya, menyambut hari lahir anak saudara di McD. Sempat mereka hulurkan kek. Terima kasih.

Dia bertanya mahu temankan aku makan. Aku beritahu yang aku akan balik sebentar lagi dan sudah pun selesai makan. Aku bangun dan keluar, berhenti di depan skrin TV LCD yang sedang menyiarkan perlawanan bolasepak antara Manure vs Liverpool. Aku duduk menonton perlawanan tersebut. Keluarga Eija yang balik dulu daripada aku.

Kamu perlu sedar. Dalam hidup aku jarang ada istilah merancang. Aku boleh berubah keputusan dengan sekelip mata. Terutama di hujung minggu. Jadi, aku memang sedikit janggal apabila orang bertanya apa yang aku lakukan pada hujung minggu.

Aku tidak tahu. Aku tidak pernah merancang hujung minggu aku.

Ulasan

 1. Samalah kita, tiada perancangan.

  Tiada perancangan ini sebenarnya memberi 2 hasil: (a)hasil yang lebih baik berbanding hasil dirancang, dan (b) hasil yang lebih rendah berbanding hasil dirancang.

  Mengapa ini terjadi?
  (a) terjadi bila kita sebagai peneraju memang sangat CHAMPION. Kalau kertas kerja dirancang berada di skala 4, kita pula berada di skala 10. Memang kita sangat hebat dan kita adalah JENAMA yang jadi buruan khalayak!

  (b) terjadi bila kita terletak di skala sebaliknya.

  Tabiat tidak suka merancang biasanya dimonopoli oleh golongan yang berada dalam ZON SELESA.

  BalasPadam
 2. dasarhati11:12 PTG

  Positif - fleksibel dan boleh dibawa menjelajah advencer spontan, minda lebih terbuka kepada pelbagai kemungkinan yang adakalanya merentas masa dan rasionaliti orang biasa. Boleh jadi hasilnya luar biasa.

  Negatif - tak boleh diharap dalam keadaan yang perlukan kestabilan, struktur dan kepastian. Boleh jadi hasilnya luar biasa juga; kehangatan hati dan kepanasan pergaduhan yang luar biasa.

  Pilih mana yang disukai :)

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…