Langkau ke kandungan utama

Belajar Untuk Belajar

Sepanjang hari ini dan esok, aku berada di pejabat untuk menghadiri kursus Coaching and Mentoring. Siapa yang beri alasan tidak mahu pergi, kamu sendiri yang rugi. Setakat sehingga tengahari ini, keadaan program penuh dengan keceriaan dan gelak ketawa. Games mudah yang dilaksanakan memikat hati peserta untuk terlibat.

Kebanyakkan daripada peserta kursus ini (lebih 90%) adalah kakitangan lama di pejabat. Kiranya kita boleh gelar mereka 'Otai' dengan ilmu dan pengalaman yang mereka ada. Jadi menghadiri kursus sebegini dengan mereka adalah sungguh istimewa. Mereka yang kebanyakkan berpangkat tinggi pasti mempunyai pengalaman tersendiri bagaimana mengendalikan sub-ordinat mereka. Kursus sebegini boleh membuka ruang untuk mereka perbaiki teknik mereka.

Bagi aku pula, ini peluang aku untuk belajar sebanyak mungkin teknik, panduan dan cara-cara yang berkesan untuk memberi motivasi, galakan dan berkongsi ilmu dengan sub-ordinat nanti.

Namun begitu, aku datang ke kursus ini bukan dalam keadaan tidak tahu apa-apa langsung. Setakat tadi, banyak perkara yang diajar, sudah pun aku belajar sebelum ini di kursus Team Building yang aku sertai sebagai urus setia, seperti mengenali karakter manusia, membezakan sifat manusia dan jenis-jenis manusia. Cuma di kursus ini, penerangan yang lebih jelas aku perolehi dan ianya banyak membantu aku memahami dengan lebih mendalam.

Kalau kamu ditawar pergi ke kursus sebegini, Team Building, Anjakan Paradigma dan Pemikiran Kreatif serta Coaching and Mentoring, jangan cari alasan untuk tidak pergi. Kamu akan rugi banyak nanti. Peluang bukan datang selalu.

Kamu tahu apa pengajaran paling penting yang aku dapat di kursus-kursus sebegini? Aku dapat belajar mengenali diri sendiri; potensi, kelemahan, kelebihan, matlamat dan lain-lain serta aku boleh mencari jalan untuk sentiasa berfikiran positif.

Sekarang kamu tahu bagaimana aku mampu sentiasa berfikiran terbuka dan positif. ;-)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…