Langkau ke kandungan utama

Enjoy Berbasikal

Siang tadi semasa berkayuh, aku terdengar bunyi yang kurang menyenangkan pada basikal. Aku masih belum pasti bunyi apa, aku masih mencari punca. Kalau dulu sewaktu aku miliki sebuah basikal lumba, segala kerosakan aku baiki sendiri. Sekarang, aku akan lebih senang hantar ke kedai saja. Biar mereka yang mahir melakukannya.


Di bawah jambatan Seri Saujana

Namun, aku fikir ianya mungkin masalah kecil. Mungkin ada part yang sudah lama diminyakkan. Kalau kamu lihat posisi pelana duduk di dalam gambar di atas, nampak biasa. Sebenarnya untuk orang yang lebih kurang tinggi aku, ianya agak tinggi. Kamu terpaksa berjengket apabila basikal berhenti. Namun kedudukannya masih rendah. Aku akan naikkan lagi seat hingga tahap maksima kaki aku boleh menyentuh pedal basikal.


Di tepi padang bola sepak di Presint 5.

Aku amat berpuas hati dengan basikal ini. Walaupun ada kekurangan, tetapi aku tidak ada masalah menggunakannya setakat ini. Kayuhan lancar dan sistem gear sentiasa dalam keadaan baik. Untuk basikal awal orang yang serius mahu berbasikal, aku boleh cadangkan basikal ini. Harga yang kurang daripada RM1500 aku fikir sudah cukup okay untuk permulaan. Tidak perlu basikal yang mahal. Basikal ini cukup ringan dan selesa. Cuma saranan aku, beli seat (pelana duduk) yang lebih besar dan selesa sekiranya kamu baru hendak bermula berbasikal. Cari yang seat yang ada gel, kalau boleh. kamu akan lebih selesa. Harga agak mahal tetapi berbaloi.

Juga, kamu tidak perlukan basikal yang mempunyai absorber depan belakang. Basikal asas tanpa absorber pun sudah cukup. Tetapi kalau tulang belakang kamu kurang elok, lebih baik ambil yang ada absorber. Tidak perlu brek cakera. Brek getah biasa sudah cukup. Paling penting, mesti pakai helmet. Tiada alasan. Itu untuk keselamatan. Member aku menunggang motosikal tanpa helmet dengan kelajuan 20km/j dan dia terjatuh dan kepalanya terhantuk bahu jalan. Terpaksa bedah dan buang tulang tengkorak yang pecah. Memang 20km/j tidak laju. Aku sendiri mengayuh basikal dengan purata kelajuan 25km/j.  Risiko tetap ada.


Pakaian berbasikal aku yang standard. Juga pakaian bermain badminton.

Pakaian ikut keselesaan tetapi kalau boleh cari baju yang cerah supaya orang boleh nampak. Satu kelebihan bila berbasikal di Putrajaya, sepanjang jalan angin yang bertiup sungguh selesa. Tidak panas dan berasap. Jadi kalau kamu berpeluh, peluh kamu akan cepat kering. Namun begitu, pakaian untuk berbasikal yang rasmi adalah mahal. Ratusan ringgit. Jadi aku cadangkan kamu cuma beli jersi bola sepak (pelbagai warna) dan seluar trek 3/4. Kamu boleh dapat murah di mana-mana kedai sukan. Aku pakai seluar trek 3/4 kerana sedikit faktor keselamatan. Aku tidak mahu seluar trek tersangkut di rantai basikal. Aku pakai Crocs untuk hiking kerana ianya melitupi keseluruhan kaki. Aku tahu ianya mahal. Kamu boleh pakai apa saja kasut asal selesa dan melindungi kaki.

Jangan lupa botol air. Kalau kamu beli botol air di kedai basikal atau pasaraya, harganya mungkin dalam lingkungan RM20, mungkin lebih murah. Isi air apa yang kamu suka. Kamu perlukan air sewaktu berbasikal. Itu penting. Kalau macam aku, aku cuma letak air mineral botol plastik 500ml dan ianya sudah mencukupi.

Selebihnya, enjoy berbasikal. Itu paling penting.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…