Langkau ke kandungan utama

Menanti Senja

Petang tadi aku duduk di atas basikal sambil menunggu matahari berlabuh. Hari yang damai, suasana juga damai. Alam dilimpahi cahaya yang sangat cerah. Sudah beberapa ketika petang di Putrajaya dibasahi hujan. Di penghujung minggu seperti ini, Tuhan turunkan rahmat cuaca yang sangat indah sebegini untuk semua manusia menghargainya.


Tempat ini biasa menjadi tumpuan orang ramai menunggu berlabuhnya matahari senja. Ianya berhampiran dengan Jambatan Seri Saujana (seperti gambar di bawah).


Masalah di sini adalah tempat meletak kenderaan. Seperti yang kita tahu, orang Malaysia sangat malas hendak berjalan jauh. Kalau boleh mereka mahu letak kenderaan mereka di tepi kaki sepanjang masa. Jadi ada masanya di tepian jalan menghala ke Jambatan Seri Saujana, kenderaan diletakkan di tepi jalan tanpa mempedulikan bahaya. Seperti yang aku pernah kata dulu, Perbadanan Putrajaya patut menutup sebahagian jalan di tepi jalan pada hujung minggu untuk memudahkan orang ramai.


Tempat ini juga menghadap ke Kompleks Sukan Air Putrajaya di Presint 5. Jadi dataran landai yang luas ini menjadi lokasi menarik untuk menonton dari jauh sukan air yang sedang berlangsung. Kalau pokok di sekitar tempat ini sudah membesar, aku pasti ianya akan jauh lebih menarik.


Matahari kian berlabuh.


Jam sudah melewati 7.00 petang. Cahaya senja sudah mula kelihatan.


Seperti biasa, sekiranya kamu biasa melihat cahaya senja, sebelum matahari betul-betul berlabuh, cahaya yang terpancar amat terik (bukan panas) atau dalam istilah Inggeris yang lebih sesuai, brilliant!


Akhirnya, cahaya matahari semakin suram dan langit semakin gelap. Ketika ini suasana begitu sureal dan amat mendamaikan.

Kalau kamu belum pernah menikmati senja berlabuh, cubalah lakukannya. Kamu pasti kagum dan kamu pasti bersyukur dengan rahmat yang kamu sentiasa perolehi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Terminal Bersepadu Bas - Bandar Tasik Selatan

Tempohari semasa dalam perjalanan ke terminal bas sementara Bukit Jalil untuk membeli tiket balik kampung Zura, kami melencong sementara ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) di Bandar Tasik Selatan. Terminal bas moden ini terletak bersebelahan dengan stesen ERL, KTM Komuter dan LRT Bandar Tasik Selatan. Pada asalnya, terminal bas ini dirancang untuk digunakan sebagai terminal bas ekspres laluan arah selatan Semenanjung Malaysia iaitu semua destinasi ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Namun kalau mengikut saiz infrastruktur yang dibangunkan, TBS mampu mengendalikan semua perjalanan bas ekspres laluan utara, timur dan selatan untuk jangkamasa sekurang-kurangnya 10 tahun. Jadi kerajaan boleh jimat kos pembinaan terminal arah lain buat masa ini (kalau betul kerajaan kurang dana sekarang) dan satukan terminal arah utara dan selatan di TBS saja. Terminal arah timur masih sesuai digunakan di Terminal Putra berhampiran PWTC. Terminal Puduraya yang sekarang masih dalam proses renovasi aku fik…