Langkau ke kandungan utama

Mendengarmu II

Kadang-kadang kamu temui orang yang hidupnya dalam keadaan berputus asa. Kamu cuba bagaimana cara sekalipun, dia tetap kembali ke ruang kecewa dan deritanya. Apa yang boleh kamu buat lagi?

Kamu beri dia ruang. Biarkan dirinya dalam ruang itu untuk sementara waktu. Jangan kamu datang dan berkata kepadanya,

"Sabar ya"

atau

"Harap kamu bersabar dengan dugaan yang mendatang"

atau

"bawalah bersabar"

atau

"Awak, sabar itu separuh daripada iman"

Tidak perlu ucapkan itu kepadanya kerana mungkin orang pertama yang menasihatinya sudah memulakan ayat itu sebagai cara memujuk.

Kamu temani dia bersedih. Masih ingat lagi dengan kata-kata,

'Susah sama susah, senang sama senang'?

Nah, ini masa untuk kamu bersusah-susah dengannya. Temani waktu susahnya. Ratapi hibanya. Biar dia bercerita waktu sedihnya dan berikan 'bahu' kamu untuk dia bersandar, menangis.

Jangan lupa juga untuk ceriakan hatinya. Berikan baris-baris kata-kata semangat. Hiburkan hatinya sekali sekala dengan jenaka kamu. Itu yang sepatutnya kamu lakukan. Kamu lupakan seketika sedih dan nestapa kamu. Simpan untuk kemudian nanti. Buat masa ini, beri ruang untuk mereka bersedih dan kembali ceria.

Itu sebaik-baik sifat seorang sahabat, bukan? Entahlah. Kalau kamu jujur melakukannya, kamu akan berasa puas dan tenang selepas itu. Kamu akan berasa, hidup ini lebih indah begitu.

====

Bila aku menulis sebegini (seperti di atas), aku rasakan ianya seperti 'plastik'. Tiada jiwa di dalam baris-baris ayat yang ditulis. Apa yang aku mahu nyatakan sebenarnya? Tetapi perlakuan itu sendiri jauh lebih menarik dan lebih berbaloi daripada memberi deskripsi sebegini.

Ya, aku sedang lakukannya sekarang. Mendengar hiba seseorang kemudian cuba memberi gembira dan ceria kepadanya, sedaya mampu aku. Amat sukar, itu aku akui. Tetapi sekurang-kurangnya aku tahu dia sedikit ceria daripada sebelumnya.

Biarlah. Aku tidak suka lagi bercerita hal yang suram.

Ulasan

  1. Bukan semua org bijak@boleh menyelami hati seseorang dan memainkan peranan..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Terminal Bersepadu Bas - Bandar Tasik Selatan

Tempohari semasa dalam perjalanan ke terminal bas sementara Bukit Jalil untuk membeli tiket balik kampung Zura, kami melencong sementara ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) di Bandar Tasik Selatan. Terminal bas moden ini terletak bersebelahan dengan stesen ERL, KTM Komuter dan LRT Bandar Tasik Selatan. Pada asalnya, terminal bas ini dirancang untuk digunakan sebagai terminal bas ekspres laluan arah selatan Semenanjung Malaysia iaitu semua destinasi ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Namun kalau mengikut saiz infrastruktur yang dibangunkan, TBS mampu mengendalikan semua perjalanan bas ekspres laluan utara, timur dan selatan untuk jangkamasa sekurang-kurangnya 10 tahun. Jadi kerajaan boleh jimat kos pembinaan terminal arah lain buat masa ini (kalau betul kerajaan kurang dana sekarang) dan satukan terminal arah utara dan selatan di TBS saja. Terminal arah timur masih sesuai digunakan di Terminal Putra berhampiran PWTC. Terminal Puduraya yang sekarang masih dalam proses renovasi aku fik…