Langkau ke kandungan utama

Obsesi

Ada orang berkata aku semakin aktif dengan aktiviti, terutamanya bersukan. Betul. Itu pasti. Malah aku dalam perancangan untuk sibukkan lagi diri aku dengan bersukan.

Aku merancang untuk mula berenang. Putrajaya ada dua buah kolam renang awam yang buka hingga jam 10 malam. Jadi selepas berbasikal, selepas senja, aku boleh terus sambung berenang. Kenapa berenang? Ianya satu riadah/sukan yang cukup bagus untuk tone balik badan yang sudah gemuk. Tenaga yang keluar pun banyak. Lagipun berenang nampak cool. Hehehe.

Kemudian aku merancang untuk ke Taman Cabaran dan cuba Wall Climbing. Nampak susah sangat sebab guna hampir semua otot di badan. Jari, tangan, kaki dan semua otot kena kuat. Seperti berenang, panjat dinding pun nampak cool juga?

Apa lagi? Kalaulah Yoga tidak diharamkan, aku sudah pasti akan mencubanya juga. Hahaha. Entah, kata orang Yoga yang tidak ada unsur pujaan agama dibenarkan.

Kalaulah aku mulakan ini semua beberapa tahun lalu atau kalaulah selepas sekolah dulu aku tidak berhenti bersukan, pasti aku tidak risau dengan keadaan badan sekarang dan mungkin, secara teknikal, ada juga awek yang berminat. :D

Satu perkara bila aku bersukan sekarang, aku sentiasa mengambil kira berapa kalori yang digunakan selepas bersukan. Jadi makanan aku dikawal berdasarkan berapa banyak kalori yang dibakar. Kalau kurang, maka aku akan kurang makan. Kalau lebih, aku boleh 'indulge' diri aku dengan sedikit makanan yang aku suka.

Sasaran aku untuk tahap seterusnya adalah untuk membakar sekurang-kurangnya 300 kalori sehari. Aku juga akan pastikan bahawa jumlah kalori dari makanan yang aku makan setiap hari adalah cuma 2000 kalori sahaja. Jadi kalau aku guna 2500 kalori purata setiap hari, aku sebenarnya membakar 800 kalori (lemak dalam badan) sehari. Harap-harap begitulah.

Biar obses bersukan, jangan obses buat kerja merepek.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…