Langkau ke kandungan utama

Politik Lain, Kerjaya Lain. Harap Kamu Pandai Bezakan Juga

Ada orang pernah bertanya kepada aku,

"Idan, kenapa kau tak sokong BN?"
"Kenapa perlu aku sokong BN?"
"Kau kan kerja kerajaan. Kau patut sokong BN. Baru betul."
"Tidak. Kerja kerajaan tidak ada kena mengena dengan menyokong mana-mana parti politik."

Itu jawapan aku. Lagipun, aku bukan anti BN. Aku cuma tidak menyokong idealisme politik mereka.

Bagaimana pula dengan Gagasan 1Malaysia?

Aku sebagai penjawat awam menyokong dan mendokong penuh gagasan 1Malaysia. alah, aku design logo 1Malaysia jabatan aku, yang sekarang tersemat di kolar baju ramai kakitangan. Aku mahu minta royalti 10 sen setiap orang yang memakainya setiap hari selama 365 hari. Hehehe. Cerita lain.

Apa saja agenda kerajaan (kalau aku, kerajaan persekutuan), aku akan laksanakan kerana itu tanggungjawab aku sebagai penjawat awam. Kerana kamu perlu tahu, kerajaan bertindak atau berfungsi untuk semua rakyat Malaysia, tidak kira apa fahaman politik mereka. Duit yang digunakan untuk menjalankan fungsi-fungsi kerajaan adalah duit rakyat, bukan duit mana-mana parti politik. Kerajaan buat sekolah untuk semua orang boleh hantar anak-anak mereka ke sekolah. Begitu juga hospital, MyKad dan banyak lagi. Kerajaan tidak wajib tanya apa fahaman politik individu sebelum sesiapa pun boleh terima perkhidmatan kerajaan.

Idealnya, kerajaan berfungsi untuk semua rakyat Malaysia.

Maka bagi aku, tidak wujud apa yang dinamakan seperti "Kerajaan Barisan Nasional" atau "Kerajaan PAS Kelantan". Apa yang wujud cuma "Kerajaan Malaysia" atau Kerajaan Kelantan". Itu contoh mudah. Sebab itu aku tidak bersetuju jika papan tanda projek milik kerajaan ada juga memaparkan logo parti politik. Kalau parti politik itu keluarkan duit untuk membiayai projek tersebut, itu tidak mengapa. Tetapi yang digunakan adalah duit rakyat yang kita sendiri tidak tahu apa pegangan politik mereka.

Aku juga tidak bersetuju jika Gagasan 1Malaysia diusung sana sini bawah panji-panji parti politik. Aku tidak mahu ianya dijaja sebagai matlamat politik. Sebaliknya ianya perlu diangkat sebagai agenda Nasional, dibawah panji-panji Jata Negara dan Bendera Malaysia. Kalau semasa berkempen politik di waktu pilihan raya, pihak yang BN mahu gunakan Gagasan 1Malaysia ditunjuk kepada rakyat sebagai hasil pencapaian mereka, itu tidak mengapa. Mereka boleh ambil "kredit" sebagai pencetus dan pembawa agenda yang positif sebegitu. Tetapi untuk gunakan Gagasan 1Malaysia sebagai bahan berpolitik atau gula-gula politik, aku tidak bersetuju. Kamu perlu ingat, duit untuk melaksanakan 1Malaysia adalah duit semua rakyat Malaysia.

Jadi BN tidak boleh guna anggota kerajaan untuk menggerakkan jentera politik. Begitu juga dengan mana-mana parti yang berkuasa. Jentera kerajaan adalah untuk rakyat keseluruhan.

Lalu, apa pegangan politik aku? Sekarang aku bersifat Non-Partisan; tidak menyebelahi mana-mana pihak. Aku tidak nampak apa faedahnya menyokong mana-mana parti politik di Malaysia kerana agenda perjuangan mereka terlalu sempit.

Aku bukan sentiasa bersifat Non-Partisan. Sebelum 1998, aku adalah penyokong BN. Role model aku adalah Tun Dr. Mahathir yang masih aku sanjungi hingga kini (dari segi leadership beliau). Dari 1998 hingga lebih kurang 2003, aku adalah orang yang bersimpati dengan Anwar Ibrahim. Aku tidak pernah pergi reformasi. Aku cuma pernah terperangkap sewaktu orang sedang bereformasi.

Aku berhenti menjadi orang yang bersimpati dengan Anwar Ibrahim setelah aku lihat agenda beliau tidak lebih untuk kepentingan diri sendiri. Tetapi aku masih sanjungi beliau sebagai seorang orator yang hebat. Selepas 2003, aku sudah semakin jelak dengan politik. Politik yang ada ketika itu dan semakin parah sekarang tidak lebih daripada politik kucar kacir dan bersifat dendam kesumat.

Aku sebagai penjawat awam, tidak boleh letakkan agenda politik parti sebagai asas bekerja. Aku letakkan rakyat sebagai asas bekerja. Aku berkhidmat untuk rakyat Malaysia secara keseluruhan, tidak kira siapa mereka.

Aku harap kamu faham haluan politik dan kerjaya aku bagaimana. Ianya berbeza dan tidak akan mungkin sama. Tidak wajar disamakan oleh sesiapa pun. Kita bukan komunis atau fasis atau diktator. Fungsi kerajaan adalah untuk rakyat. Itu adalah demokrasi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…