Langkau ke kandungan utama

Sibuk Di Larut Malam

2.45 Pagi. Aku masih berjaga di penghujung minggu dan esok hari Isnin, hari kembali bekerja.

Aku berjaga kerana ada kerja pejabat yang perlu disiapkan. Jumaat tempohari ianya diberi sebagai tugasan, secara ad-hoc. Seperti biasa, itulah yang berlaku. Sukar untuk menolak permintaan (arahan?) sebegini. Jadi aku lakukan juga dalam masa sehari, sekadar mampu. Maklum saja hari Sabtu lepas aku ada program lain (juga berkaitan dengan tempat kerja), maka aku cuma ada hari Ahad untuk melakukannya. Mengumpul data sepanjang siang dan malam hingga sebentar tadi, aku sudah siapkan 50%.

Aku perlu siapkan slideshow berbentuk Flash sempena majlis perpisahan seorang bos di pejabat. Ianya akan diadakan pada pagi Selasa. Esok ada rehearsal. Harapnya ia dilakukan di sebelah petang. Jadi pagi esok bolehlah aku siapkan baki slide tersebut. Kerja terkejut, hasilnya tidak seberapa. Aku cuba, sekadar mampu. Itu yang aku beritahu awal-awal kepada mereka.

Tambah tepu otak apabila muzik latar yang dipilih begitu janggal untuk sebuah slideshow. Aku terpaksa sesuaikan mood slideshow dengan lagu yang dicadangkan. Cukup sukar. Lebih baik aku saja yang pilih lagu yang bersesuaian agar mudah kerja menghasilkan slideshow. Tetapi bila sudah ditentukan, ruang kreativiti agak terbatas.

Tidak mengapa, aku akan cuba lakukan sebaik mungkin. Esok aku akan sambung kerja. Aku perlu hasilkannya kerana bos ini begitu baik dengan aku selama ini. Jadi slideshow ini walaupun ada cacatnya nanti adalah dedikasi aku terakhir buatnya.

Esok siang aku akan pastikan kerja ini siap.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…