Langkau ke kandungan utama

Aku Mahu BerYoga, Boleh Tak?

Lima hari berehat daripada menulis di sini. Cukup lama. Hampir seminggu. Aku fikir, bulan ini nanti pun aku akan hadapi masalah untuk menulis 40 post. Tunggu dan lihat di penghujung bulan nanti.

Petang tadi aku bermain bolasepak, di atas padang terbuka. Mungkin, itulah kali pertama setelah lebih 10 tahun. Aku sudah tidak mengiranya lagi. Mungkin lebih lama dari itu. Kalau ada pun aku bermain bolasepak, ianya di dalam gelanggang tertutup; futsal.

Segala skil yang ada, semuanya sudah hilang. Badan sudah terlalu berat untuk berlari mengejar bola. Kaki sudah terlalu rapuh untuk meredah padang yang terasa seperti di bendang yang kering. Akibatnya, kaki aku terseliuh. Kedua-dua belah kaki aku terseliuh. Badan masih bertenaga untuk bermain, kerana stamina berbasikal banyak membantu aku. Tetapi badan agak berat jadi ianya membataskan kelajuan. Jika susut 18 kilogram berat badan nanti, pasti aku akan selaju Cheetah. hehehe.

Jadi sekarang, tambah satu lagi aktiviti bersukan aku. Mula dengan berbasikal lebih sebulan lalu, kemudian badminton dan sekarang bolasepak. Futsal ada sekali sekala. Cuma yang belum adalah berenang. Kali terakhir aku aktif bersukan begini adalah tahun 1992, 18 tahun lalu. Ketika jiwa masih muda, otot masih muda, kudrat masih muda dan muka masih hensem. Sekarang, dengan perut yang memboyot, muka yang menggerutu dan tulang seperti retak seribu, aku kembali bersukan. Parah. Cukup sukar untuk menggerakkan kembali tubuh badan yang 'berehat' sejak sekian lama.

Saban hari sekarang, apa yang aku fikir adalah untuk sentiasa bersenam. Sihatkan tubuh badan. Kalau bekas cikgu aku yang sekarang berusia lebih 50 tahun boleh kelihatan tegap dan sihat serta boleh menggayakan aksi goya yang sangat cool, kenapa aku tidak boleh?


Gambar kredit kepada Facebook Mr Quah.

Tengok, betapa coolnya pergerakan yoga yang bekas cikgu bahasa inggeris aku, Mr Quah lakukan. Dia mengajar aku ketika tingkatan satu di Sekolah Menengah Clifford, Kuala Kangsar dan sekarang masih sihat begitu. Kalau aku buat, mahu patah riuk badan.

Sekarang aku mahu bertanya, kita orang Islam boleh melakukan Yoga atau tidak?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Terminal Bersepadu Bas - Bandar Tasik Selatan

Tempohari semasa dalam perjalanan ke terminal bas sementara Bukit Jalil untuk membeli tiket balik kampung Zura, kami melencong sementara ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) di Bandar Tasik Selatan. Terminal bas moden ini terletak bersebelahan dengan stesen ERL, KTM Komuter dan LRT Bandar Tasik Selatan. Pada asalnya, terminal bas ini dirancang untuk digunakan sebagai terminal bas ekspres laluan arah selatan Semenanjung Malaysia iaitu semua destinasi ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Namun kalau mengikut saiz infrastruktur yang dibangunkan, TBS mampu mengendalikan semua perjalanan bas ekspres laluan utara, timur dan selatan untuk jangkamasa sekurang-kurangnya 10 tahun. Jadi kerajaan boleh jimat kos pembinaan terminal arah lain buat masa ini (kalau betul kerajaan kurang dana sekarang) dan satukan terminal arah utara dan selatan di TBS saja. Terminal arah timur masih sesuai digunakan di Terminal Putra berhampiran PWTC. Terminal Puduraya yang sekarang masih dalam proses renovasi aku fik…