Langkau ke kandungan utama

Berbasikal di Laluan Core-Island, Putrajaya

Selama ini aku bercerita mengenai aku berbasikal mengelilingi core-island di Putrajaya sejauh lebih kurang 11.5 km satu pusingan. Ada orang bertanya, di mana letaknya core-island di Putrajaya. Kalau kamu ada Google Maps atau Google Earth, kamu boleh melihatnya sendiri. Kalau malas sangat, lihat saja keratan gambar di bawah yang aku rakam menggunakan Google Earth.Garisan berwarna biru yang ditanda di peta adalah laluan aku berbasikal. Aku panggil ia sebagai Laluan Core Island. Majoriti laluan terletak di tebing tasik. Kalau angin sedikit kuat, kamu akan menghadapi sikit kesukaran mengharunginya. Laluan ini secara umumnya mendatar, sesuai untuk novis yang baru belajar senaman menggunakan basikal serta mereka yang mahu santai. Ada dua tempat yang sedikit curam; berhampiran jambatan Seri Saujana dan di Presint 18. Tetapi jangan risau, ianya tidak sukar untuk dihadapi.

Banyak permandangan cantik yang kamu boleh temui di sepanjang perjalanan. Antara yang paling menarik adalah di sepanjang laluan di Taman Wawasan dan sepanjang laluan di Presint 4 sewaktu senja sedang berlabuh. Aku tidak galakkan kamu menggunakan laluan ini pada waktu malam kerana ianya agak gelap dan laluannya tidak rata. Juga, kamu perlu berhati-hati kerana ramai orang menggunakan laluan ini. Ada yang membawa kanak-kanak bersama mereka.

Berbasikal mengikut arah jam atau lawan jam, laluan core-island adalah laluan yang santai dan tenang. Jom!

Ulasan

  1. Cayalah..tapi tgk tak kurus kurus pung .

    BalasPadam
  2. Bro, nak join kalu buat lain kali :) selalu ride ptg2 ke?

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…