Langkau ke kandungan utama

Bias Alam

Petang tadi setelah Putrajaya dibasahi hujan, alam begitu damai. Air di tasik menjadi lebih tenang dan memantulkan kembali wajah-wajah alam. Aku begitu teruja hingga separuh daripada masa petang tadi aku habiskan dengan merakamkan saat-saat indah sebegini.


Aku sudah berkali-kali melalui kawasan yang sama  tetapi setiap kali di situ, suasana akan berbeza. Hidup juga begitu, bukan? Biar betapa kita berusaha untuk sesuatu itu menjadi rutin, namun setiap masa yang kita lalui adalah unik dan tersendiri. Hari ini tidak sama dengan semalam dan pastinya juga tidak akan sama dengan esok.


Seperti aku baru sedari terdapat seketul batu seperti dalam gambar di atas di lokasi itu. Aku tidak menyedarinya sebelum ini. Kadang-kadang kita terlalu obses untuk melihat nun jauh di sana, kita sering abaikan apa yang ada di hadapan mata kita, dekat dengan kita.


Sama seperti jambatan di atas. Tidak ada apa yang menarik di atas jambatan tersebut. Ianya jambatan yang menghubungkan Core Island, berhampiran dengan Wisma Putra/Presint 18 dengan Taman Warisan/Presint 16. Jambatan, di atasnya penuh sesak dengan kelibat kenderaan yang datang dan pergi serta manusia yang merentasinya. Apa yang ada di bawah, jarang manusia peduli. Tetapi bila sesekali kamu berkesempatan untuk merakamkan imej seperti di atas; estasi.


Benar petang di Putrajaya sungguh mendamaikan. Terutama selepas hujan turun. Cuaca menjadi lebih cerah dan 'mesra'. Menara ciptaan manusia nun jauh di sana seperti 'cair' dalam lukisan alam.


Apa yang membuat diri kamu lebih teruja, lebih terangsang apabila kamu dapat menghayati suasana seperti dalam gambar di atas. Kamu tidak tahu di mana bermulanya realiti dan di mana berakhirnya mimpi. Apa yang kamu nampak adalah harmoni suasana sebegini. Mampu menenangkan jiwa yang meruntun.


Akhirnya kita akan lebih menghargai alam; lebih menyayanginya. Kita perlu teknologi, kebijaksanaan, kemahiran, kreativiti dan segala label sifat manusia untuk menghasilkan cermin yang dapat mempertontonkan rupa wajah kita. Alam hanya perlukan air yang tenang dan susana yang indah.

Terima kasih, Tuhan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…