Langkau ke kandungan utama

Hidup Ini Adalah Pilihan

Sudah 12 Mei. Aku agak kurang produktif menulis di sini. Berfotografi juga kurang. Alasan mudah untuk aku berikan, hampir setiap petang di Putrajaya, hujan membasahi bumi. Aku tidak ada perkara menarik untuk dirakam di pejabat. Kalau boleh aku bercerita mengenai politik pejabat, sudah lama aku luahkan semua di sini. Tetapi sejak ditegur oleh bos, aku limitkan tulisan mengenai hal pejabat.

Kelmarin malam, aku berbual-bual dengan seorang sahabat. Bercerita mengenai kehidupan masing-masing. Desakan keadaan di sekeliling yang secara tipikal akan mempersoalkan suasana kehidupan manusia seperti aku dan dia. Tipikal masyarakat Melayu. Kenapa masih belum berkahwin di usia sebegini. Itu paling utama.

Kalau hendak dibuat ulasan, pasti jalan ceritanya akan hampir sama dengan ribuan orang lain. Jadi tidak perlu membuat ulasan kepada jawapan yang orang sudah tahu. Sebaliknya kami mempersoalkan hipokrasi manusia. Bagaimana manusia mencipta idealisme kehidupan mengikut acuan pemikiran manusia tipikal, sama seperti orang yang ada di sekeliling mereka juga.

Seperti yang aku sendiri sering perkatakan; kita sebagai manusia sentiasa mahu yang baik, yang cantik dan yang sesuai dengan diri kita. Jarang kita pilih sesuatu berdasar berapa buruk, hodoh atau jahatnya pilihan itu. Kalau ada yang memilih juga, hasrat di hati mereka secara asasnya, mahu memperbaiki keadaan itu supaya menjadi baik.

Kalau hendak aku buat andaian, ianya adalah hipokrasi manusia. Manusia yang sering mencari utopia dalam hidup dan mahu keadaan sekelilingnya juga sama begitu. Bila ianya tidak tercapai, manusia akan kecewa dan bersedih.

Jadi bila semalam ada sahabat bertanya bagaimana aku membuang segala kenangan lama yang memeritkan hati dan meruntun jiwa, aku jawab aku tidak pernah buang semua itu. Sebaliknya aku memilih untuk tidak berfikir mengenainya.

Oh, manusia boleh membuat pilihan. Life is about choices. Manusia boleh memilih untuk bergembira atau untuk bersedih sentiasa. Manusia juga boleh memilih untuk suka atau tidak dengan sesuatu perkara atau keadaan. Cuma kadang-kadang kita tidak sedar bahawa kita mempunyai pilihan itu. Kerana kita lebih terpengaruh dengan faktor 'nasib' dan 'ketentuan'.

Sangat sedikit di kalangan kita yang mahu menggerakkan akal dan fikiran dalam melakukan sesuatu perkara. Aku juga selalu bertindak begitu. Buat membuta tuli tanpa berfikir lebih jauh. Tetapi, apa tidaknya, ramai antara kita sering membuat keputusan dalam keadaan amat terdesak. Atau kita sendiri yang mendesak. Malah, ada timbul pepatah;

"Act first, think later."

Buat dulu, fikir kemudian.

Maka timbulkan keadaan hidup manusia sekarang. Penuh kucar kacir; pemikiran dan perbuatan. Norma hidup kita sekarang tidak lebih daripada, buat dulu, menyesal kemudian. Dan kita tambah satu perkara lagi; sering terkenangkan keperitan hidup lama.

Akhirnya ramai antara kita menjadi manusia yang hidupnya sentiasa tertekan. Depress.

Apa motif cerita aku ini? Aku tidak mahu buat kesimpulan. Aku mahu kamu berfikir pada setiap detik tindakan kamu. Kerana kamu sentiasa diberi pilihan. Life is about choices.

Ulasan

 1. Anonymous9:22 PG

  poyo la ayat macam spender basah

  BalasPadam
 2. baru sampai di sini.
  :)

  so deep. jadi, sy memilih untuk hari2 penuh gembira. insyaAllah.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…