Langkau ke kandungan utama

Menutup Mei

Post terakhir bulan ini. Post ke-40, seperti biasa.

Pertamanya, ingin aku ucapkan tahniah dan selamat mendirikan rumah tangga kepada Azni Husairi, sahabat baik yang sentiasa tersenyum dalam apa jua keadaan. Semoga berkekalan selamanya. Aku juga memohon maaf kerana tidak dapat menghadiri majlis perkahwinannya tempohari atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Azni adalah seorang wartawan di sebuah syarikat penerbitan yang tersohor. Kenal dengannya secara kebetulan di ruang internet ini, akhirnya menjadi sahabat baik yang tidak akan aku lupa.

Ya, aku tidak suka melupakan sesuatu. Kalau boleh, aku ingin sentiasa boleh mengingati semua perkara dalam semua keadaan. Semalam, terdetik dalam benak otak, kenapa saat aku masih bayi suatu ketika dulu tidak dapat aku ingat apa yang berlaku? Aku mahu ingat dan aku mahu kenang. Aku mahu jadi seperti Qayyim Adli, anak Asyikin yang ketawa apabila diusik oleh ayahnya. Aku mahu ingat saat-saat itu.

Aku juga kalau boleh, tidak mahu membuang segala kenangan yang lalu, biar pahit atau manis ianya. Kenangan adalah untuk aku simpan dan hargainya. Ramai orang apabila kecewa, perkara pertama yang mereka mahukan adalah untuk melupakan kekecewaan mereka. Orang pula apabila menasihati orang lain yang sedang kecewa, perkara kedua (selepas disuruh bersabar) yang dipujuk adalah supaya mereka melupakan apa yang telah berlaku. 

Aku tidak mahu lupakan kenangan lalu. Sama aku tidak mahu lupakan keindahan cahaya senja yang sempat aku rakam dari pelana basikal setiap petang di tepi tasik Putrajaya ini. Ianya indah dan hanya datang sekali, dalam bentuk tersebut. Biar buruk sekalipun apa yang telah berlaku, aku tetap mahu kenang dan ingat sebagai pengajaran buat aku.

Seorang sahabat bertanya kepada aku tadi, kenapa dia perlu kenal dengan seorang manusia yang jelas begitu menyukarkan hidupnya di pejabat. Jawab aku; supaya dia boleh belajar sesuatu daripada manusia itu. 

Tidak ada apa yang lebih baik dalam hidup kita selain sentiasa berusaha untuk berfikiran positif. Aku menulis kritikan mengenai orang Islam yang gemar percaya kepada anagram pelik yang disangka kutukan terhadap Islam. Aku bukan mengkritik Islam. Aku mengkritik individu yang berpegang kepada Islam yang sering mencari negativiti sesuatu perkara untuk dijadikan alat menunjukkan 'perpaduan' Islam. Kita tidak perlu itu. Apa yang kita perlu adalah orang Islam yang positif, yang dapat mencari positif dalam kesukaran hidup lalu diangkat menjadi inspirasi untuk menjadi Muslim yang lebih signifikan.

Aku sudah melalut. 

Dua perkara yang aku sentiasa mahu buat; Sentiasa mahu ingat dan sentiasa mahu berfikiran positif. Kerana aku percaya, dengan berbuat begitu, hidup ini akan lebih bermakna dan lebih tenang di dalam dunia yang penuh cabaran ini.

Bisik kepada diri sendiri; "Terima kasih"

Ulasan

  1. cantik sunset tu.
    selamat bulan jun, idan.
    :)

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…