Langkau ke kandungan utama

Subsidi

Sekarang orang sedang mengeluh mengenai cadangan kerajaan untuk mengurangkan subsidi. Kata kerajaan, ini boleh menjimatkan lebih RM100 bilion duit kerajaan. RM100 bilion itu sangat banyak. Kalau dibahagikan kepada setiap orang rakyat Malaysia yang berjumlah lebih kurang 28.3 juta orang, kita akan dapat lebih kurang RM3500 seorang.

Siapa rasa yang kamu mendapat lebih kurang RM3500 subsidi daripada kerajaan setiap tahun? Kalau dari petrol yang kamu guna, berapa sangat yang disubsidi? Selebihnya adalah perkara yang kamu tidak nampak.

Aku secara dasarnya, menyokong usaha untuk mengurangkan subsidi. Walaupun ianya akan membebankan orang ramai terutamanya yang berpendapatan rendah, tetapi ianya lebih baik daripada membiarkan kos subsidi meningkat setiap tahun. Lagipun, subsidi ini bukan menguntungkan orang yang berpendapatan rendah. Lebih banyak subsidi dihabiskan untuk golongan menengah dan atasan.

Tetapi kerajaan juga perlu pandai berjimat cermat. Ada perkara kecil yang kadang-kadang kita nampak remeh, tetapi bila diusahakan, boleh mendatangkan penjimatan besar. Pembelian barang oleh agensi kerajaan contohnya. Semua orang tahu pembekal akan menokok harga begitu tinggi untuk setiap pembelian kerajaan.

Tempohari sewaktu aku dan rakan pejabat menyiapkan carta organisasi bahagian, kami mahu buat sendiri. Harga papan carta organisasi yang ditempah dari pembekal boleh mencecah ribuan ringgit walaupun untuk yang paling mudah. Dengan menghasilkannya sendiri, kami berharap dapat menjimatkan kos. Aku pergi membuat tinjauan barangan yang diperlukan. Antaranya adalah kertas warna perak bersaiz 70mm x 50mm yang akan dijadikan latar carta.

Harga yang aku tinjau adalah RM1.90 sehelai. Berpatutan. Tetapi kami perlu membuat pembelian daripada pembekal. Maka, kami berikan kepada pembekal sampel kertas yang kami mahu. Beberapa hari kemudian pembekal datang dengan sampel dan harga yang ditawarkan. RM3.50 sehelai. Mahal, malah, ianya datang dalam bungkusan sehelai demi sehelai, bukan 'bundle' seperti yang aku lihat di kedai yang aku buat tinjauan.

Ini bermakna pembekal tersebut pergi ke kedai alat tulis biasa dan membeli dengan harga pasaran, bukan harga pembekal, kemudian menokok harga kepada RM3.50 untuk mengambil untung semaksima mungkin, untuk sehelai kertas.

Kami tidak boleh beli sendiri kerana bahagian kewangan tidak akan meluluskannya malah kalau kami beli dan mahu menuntut kembali duit yang sudah dibelanja dulu, langsung tidak dibenarkan.

Perkara sekecil begini yang sebenarnya menyusahkan kerajaan. Perkara yang sepatutnya digunakan untuk bersifat 'win-win situation' antara agensi dan pembekal menjadi berat sebelah apabila pembekal yang ada sebenarnya tidak berkemampuan untuk membekal barangan pada harga yang sepatutnya.

Kamu nampak masalahnya, bukan? Aku pernah membeli sebuah network harddisk untuk kegunaan pejabat. Harganya ketika itu adalah RM1200. Tetapi LO yang dikeluarkan adalah sebanyak RM1500 kerana itu anggaran semasa yang diberikan sebelum harga baru diketahui. Sepatutnya RM300 baki tersebut dipulangkan kembali kepada kerajaan. Tetapi pembekal cuma berdiam diri.

Jadi jangan hairan kalau harga sebatang pen di pejabat kerajaan boleh mencecah beberapa ringgit, sedang pen yang sama cuma berharga RM1 di kedai alat tulis. Kita membazir di tempat yang sekecil ini dan kalau kita kumpul semuanya, kosnya mungkin amat tinggi.

Ini salah satu contoh penjimatan yang sepatutnya sudah dilaksanakan di agensi kerajaan. Banyak cara lain lagi daripada memotong subsidi secara mendadak.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…