Langkau ke kandungan utama

Bahasa Hati - 2

Sebenarnya aku tidak puas kalau sekadar berbual di telefon. Aku mahu dia berada di depan mata, biar asyik memandangnya dan mendengar suaranya. Namun dia tidak benarkan aku menyusahkan diri untuk datang setiap masa di sana. Walaupun hakikatnya, aku tidak peduli semua itu.

Kemudian aku teringatkan suatu sifat ramai lelaki.

Lelaki, bila ingin mendapatkan sesuatu, terutama si pujaan hatinya, sanggup melakukan apa saja. Sanggup bersusah payah demi untuk memenangi hati si dia. Malah, ada yang selama ini kita tahu mereka tidak akan buat perkara-perkara sebegitu, mereka lakukan. Demi kerana si pujaan hati.

Namun bila si lelaki sudah memiliki si dia pujaan hati, tahap usaha dan tekadnya berkurangan, malah ada yang berhenti semuanya. Mana hilang sifat berkorban apa saja suatu ketika dulu?

Aku fikirkan diri aku sendiri, bagaimana aku akan lalui dan apa tindakan aku. Lalu berkata kepadanya, aku tidak berani berkata bahawa aku tidak akan melakukan perkara sebegitu. Aku akan cuba untuk tidak melakukan sifat-sifat tipikal lelaki itu. Aku mahu bila aku sedar dengan tingkah laku sebegitu, aku tidak akan melakukannya nanti bila bersamanya. Kalau di penghujung minggu lalu aku sanggup menunggunya di awal pagi di pinggir Ibu Kota, aku mahu aku boleh lakukan sebegitu sepanjang masa dan sehingga tiba ajal.

Aku cuba, ya. InshaAllah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…