Langkau ke kandungan utama

Berputus Sahabat

Akhirnya sahabat berkata,

"Sampai setakat ini persahabatan kita."

Aku tidak pernah jumpa manusia yang begitu mudah untuk memutuskan tali persahabatan hanya kerana orang lain tidak faham sikap dan prinsip hidupnya.

Aku tahu kenapa. Aku tahu dia tidak suka orang mencelanya walaupun 'celaan' yang dianggapnya itu sebenarnya pujian terhadapnya. Tetapi dek kerana hati yang buta untuk melihat kebenarannya, dan kemarahan yang meruap di jiwa, persahabatan baginya tidak ada harga.

Kamu perlu tahu, ini semua bukan salah aku. Bukan berpunca daripada aku. Ianya berpunca daripada kemarahannya terhadap orang lain. Orang lain yang juga sahabat aku. Aku tidak mempertahankan sahabat tersebut, sebaliknya aku cuba memberikan andaian bahawa sifat manusia ini tidak sama dan jangan harapkan sesuatu yang tidak patut kita harapkan.

Ada manusia yang tidak mengerti itu semua. Maka kata-kata aku dilihat sebagai menyebelahi orang lain. Lalu dek kerana itu, dia putuskan persahabatan.

Kamu tahu apa yang sedang berlaku? Kemarahan yang membuak-buak di jiwanya. Kemarahan yang tidak boleh dibendung. Jadi kamu perlu diam dan biarkan jiwanya kembali tenang. Kemudian kamu berharap agar sahabat itu sedar bahawa tindakan yang diambil itu tidak membawa apa-apa keuntungan.

Tetapi aku mengenali sahabat aku ini. Aku tahu ragam jiwanya. Seperti yang tertulis dalam dua post sebelum ini, itulah sifatnya. Sukar untuk kamu pujuk hati manusia yang penuh kebencian dan kemarahan. Kamu cuma boleh berharap agar masa meredakan segalanya.

Aku harap kamu yang membaca, sekadar membaca. Tidak perlu komen apa-apa mengenai ini semua. Jangan suruh aku bersabar kerana hati masih tenang. Tidak perlu pujuk supaya aku jangan bersedih kerana hati sedang damai. Tidak juga perlu kamu kritik kerana aku jelak untuk dikritik.

Kamu cuma perlu bersimpati. Bersimpati terhadap persahabatan yang terlerai.

Harap ia tidak untuk selamanya.

Ulasan

 1. susah nak puaskan hati semua orang!!..

  BalasPadam
 2. Ya, susah nak puaskan kehendak manusia. Semakin bijak akal fikiran, semakin sempit pandangan.

  BalasPadam
 3. Anonymous11:04 PTG

  Orang yang marah ,penuh kebencian di hatinya tak akan bersimpati kerana perasaan itu lebih besar mengusai dirinya.

  BalasPadam
 4. Nama saya Lim Keat Meng. Ayah saya Lim Chong Len (Posmen). Kami adalah jiran anda masa kecil dulu. E-mail: maa@biowatertek.com.my. Kenangan anda masa kecil sama dengan apa yang saya alami dulu.

  TQ

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…