Langkau ke kandungan utama

Bila Mengharap Budi Dikenang

Ada juga manusia yang bila melakukan sesuatu kebaikan terhadap orang lain, dia pantas berkata;

"Saya buat ini untuk kamu. Saya tidak mengharapkan apa-apa kembali dari kamu."

Maksudnya, dia mahu kita tahu bahawa dia jujur berbuat baik terhadap kita. Lalu kita tersenyum dan berterima kasih, serta memahami akan kebaikan yang diberikan itu. Kalau manusia seperti aku, apabila disedari orang sedang melakukan kebaikan, secepat mungkin aku mahu ucapkan terima kasih tanda penghargaan. Kerana aku tidak mahu terlupa melakukannya nanti.

Ada manusia yang tidak tahu bagaimana cara terbaik untuk ucapkan penghargaan kerana cara biasa dirasakan tidak cukup untuk menggambarkan penghargaan di hati mereka. Apa jua, aku pasti setiap manusia akan sedar dan terasa dengan perbuatan yang baik oleh orang lain.

Tetapi apabila kamu tiba-tiba bersuara, tidak puas hati kerana perbuatan baik kamu itu tidak dihargai, walaupun dengan sekecil ucapan terima kasih, aku jadi kelu. Apa yang patut aku jawab pada manusia sebegini? Paling mudah aku berkata,

"Mungkin bukan caranya untuk ucapkan terima kasih."

Lalu kamu marah aku, dan berkata,

"Apa, susah sangat ke nak ucapkan terima kasih? Dasar manusia yang tidak kenang budi!"

Tolong beritahu sahabat aku, tidak semua orang boleh dengan mudah mengucapkan terima kasih terhadap apa saja. Manusia dilahirkan dengan sangat berlainan sifat, apa yang kita boleh jangka dengan tindakan orang lain? Lalu aku berkata kepada sahabat,

"Tidak mengapalah. Kita bersangka baik. Mungkin penghargaannya berlainan cara."

Tetapi sungguh susah untuk kita jelaskan kepada manusia yang hanya nampak api semata-mata sebagai membakar, bukan memanaskan badan. Sukar hendak kita beritahu kepada manusia yang nampak air sebagai pembawa bah bencana, bukan penghilang dahaga. Sangat sukar.

Kalau penghargaan yang dia cari, aku harapkan penghargaan itu ditemuinya nanti. Kalau pengiktirafan yang dia mahukan, aku harapkan pengiktirafan yang diterimanya nanti.

Ya, aku tahu apa yang kamu mahu jelaskan. Kamu mahu beritahu aku bahawa sahabat itu seorang yang tidak jujur ketika membantu. Jangan. Jangan anggap dia tidak jujur. Kita sendiri tidak tahu sejauh mana niat di hatinya ketika itu. Jangan kita duga benda yang kita tidak nampak. Lebih baik kita beranggapan, dia seorang bersifat perlukan penjelasan yang nyata. Dia mahukan pengesahan. Dia mahukan token terhadap kebaikannya.

Bukankah aku sudah katakan, sifat manusia tidak pernah sama antara satu sama lain. Sahabat juga begitu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…