Langkau ke kandungan utama

Jurufoto Perkahwinan

Bila aku di majlis perkahwinan dengan kamera di tangan, kadang-kadang ada rakan yang bertanya kenapa aku tidak buat perniagaan fotografi perkahwinan. Semua orang tahu ianya suatu bisnes yang sangat menguntungkan dan pasaran sangat besar. Ada beberapa alasan yang sering aku berikan:

  • Aku tidak ada peralatan lengkap untuk fotografi. Aku tidak ada flash gun yang wajib ada untuk aktviti fotografi perkahwinan. Aku tidak faham dengan orang yang tidak guna flash gun semasa merakam gambar 'delicate' sebegini. Hanya jurufoto profesional saja yang mampu melakukannya dan mereka tetap akan guna flash gun. Aku juga tidak ada lensa yang perlu seperti wide-angle 11-22mm yang perlu untuk shot semasa bersanding dan juga zoom lense yang sesuai ketika outdoor shot. Orang akan kata, buat permulaan kita tidak perlu semua itu. Basic sudah cukup. Tapi aku rasa banyak shooting angle yang kita bazirkan akibat daripada ketiadaan peralatan ini.
  • Aku masih kurang kemahiran dalam fotografi potret manusia. Aku lebih selesa fotografi landskap atau permandangan yang tidak perlu tumpuan terhadap emosi manusia. Emosi alam lebih mudah diterjemahkan. Aku juga lebih suka candid shot yang nampak lebih natural berbanding dengan potrait shot yang kadang-kadang seperti terpaksa.
  • Aku tidak ada masa untuk melakukannya. Banyak kerja yang perlu disiapkan di pejabat dan kadang-kadang hujung minggu pun terpaksa dihabiskan di pejabat.
Itu antara alasan yang aku berikan. Tetapi cuma satu alasan saja yang sebenarnya menjadi penghalang utama dan hampir kebanyakkan orang tidak akan faham kenapa.

Aku tidak mahu mengambil gambar majlis perkahwinan kerana AKU RABUN WARNA. Aku tidak mahu merakam gambar yang aku sangka cantik di mata ini, lalu datang orang lain bertanyakan kenapa muka pengantin berwarna jingga. Kerana aku tidak tahu muka mereka berwarna jingga di dalam gambar yang dirakam. Aku fikir warna itu tetap sama dengan warna muka manusia biasa.

Aku tidak mahu kecewakan pelanggan. Jadi cukup sekadar aku datang dan merakamkan gambar suasana majlis perkahwinan dan aku berikan kepada pengantin sebagai hadiah dan upload ke Facebook supaya orang boleh ucapkan tahniah kepada pengantin.

Aku cuma mahu lihat orang gembira. :D

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…