Langkau ke kandungan utama

Karate Kid

Khamis tempohari aku menonton Karate Kid bersama seseorang. Pertama kali bertemu dirasakan begitu mesra. Tidak sangka dia juga mempunyai minat yang sama dengan aku, menonton filem di pawagam. Lebih mudah selepas ini.

Okay, berbalik dengan Karate Kid. Filem ini adalah 'remake' filem asal yang bertajuk sama. Filem 1984 yang mengisahkan bagaimana seorang remaja dibuli oleh sekumpulan remaja lain, cuba memperbetulkan keadaan dengan mempelajari seni bela diri, Karate.

Filem asal mempopularkan seni bela diri karate dan juga memperkenalkan dengan "Crane Kick" yang sentiasa ditiru oleh ramai orang hingga kini.

Filem versi 2010 pula membawa penonton ke negara China, lokasi peristiwa dengan jalan cerita yang sama. Bila berada di negara China, maka seni bela dirinya pastilah bukan karate, tetapi Kung Fu.

Filem ini keluaran syarikat penerbitan milik Will Smith, pelakon popular Hollywood. Maka tidak hairan kalau watak utama, Dre dilakonkan oleh Jaden Smith, anak Will Smith sendiri. Manakala tok guru Dre pula adalah tidak lain tidak bukan, Jackie Chan yang memegang watak Han.

Aku sungguh tertarik dengan lakonan Jaden Smith. Sungguh bersahaja dan penuh dengan emosi. Jaden Smith aku jangka, dengan tunjuk ajar yang baik, akan menjadi pelakon hebat suatu masa nanti. Menjadikan Beijing, China sebagai lokasi, Dre menghadapi pelbagai masalah untuk mengadaptasi dirinya. Jaden berjaya menyerlahkan emosi seorang remaja yang bersifat 'rebellious', dalam masa yang sama tertekan dengan keadaan sekeliling.

Watak Han yang dilakonkan oleh Jackie Chan tidak mendapat tempat yang secukupnya dalam filem ini. Walaupun lakonan Jackie Chan sungguh natural dan penuh dengan serius, ianya tidak cukup dibina untuk berdiri dengan sendiri. Tetapi sebagai tok guru kepada Dre, Han dalam filem ini nampak lebih 'asli' berbanding tok guru lakonan Mat Morita.

Pemilihan lokasi di Beijing, China bagi aku adalah simbol kepada perubahan yang berlaku sekarang. Pada tahun 80an, Jepun dilihat sebagai negara yang sedang deras mengejar kemajuan seperti negara barat. Sekarang ianya adalah giliran China. Perubahan drastik yang dilalui kadang-kadang boleh menakutkan sesiapa saja.

Secara keseluruhan, filem ini adalah sebuah filem yang menarik. Tidak rugi untuk beli tiket dan menontonnya. aku berikan 3.5 bintang daripada 5 bintang.

Namun apa yang lebih menarik adalah si dia di sebelah. :D

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…