Langkau ke kandungan utama

Lima Perkara

  1. Kerja besar tahunan aku sudah semakin siap. Aku andaikan ianya sudah 95% siap. Selebihnya nanti, esok siang aku akan selesaikan. Laporan Tahunan ini sepatutnya siap lebih awal. Aku salahkan diri sendiri kerana melengah-lengahkan kerja. Nasib baik bos jenis yang memahami bahawa kreativiti bukan boleh dipaksa-paksa. Esok aku mahu lunaskan kerja.
  2. Aku akan kembali membuat kerja yang sudah lama aku tinggal; menghasilkan buletin jabatan. Asal dulu aku diserap masuk ke bahagian sekarang kerana aku ditugaskan untuk membuat buletin. Setelah lebih setahun aku melakukannya, kerja tersebut bertukar tangan kepada dua orang petugas lain. Sehinggalah petugas terakhir bertukar tempat kerja. Jadi aku akan kembali membuat kerja yang sangat aku suka. Buletin lebih senang untuk dihasilkan berbanding Laporan Tahunan. Buletin dari sudut desain, lebih liberal dan menyeronokkan. Laporan Tahunan perlu mengikuti satu set aturan yang sama setiap masa tetapi kerjanya lebih detail. Tunggu kejutan daripada aku nanti, inshaAllah.
  3. Aku secara rasminya memiliki kerja sampingan (part-time job). Kerja ini kalau ianya dilakukan dengan betul, pendapatannya boleh melebihi apa yang aku perolehi sekarang. Bukan, ianya bukan MLM, direct selling, bisnes internet atau yang berkaitan dengannya. Ianya kerja yang memerlukan kreativiti dan seni. Seperti menghasilkan buletin dan laporan, kerja ini juga adalah minat aku. Ianya ada berkaitan dengan hobi aku sendiri jadi harapnya tiada masalah aku untuk belajar di permulaan ini dan seterusnya berjaya di masa akan datang.
  4. Gembira bila melihat perhubungan aku dengannya terbina sedikit demi sedikit setiap hari. Ianya bagai melengkapkan ruang hidup yang selama ini kosong. Aku ada sebab untuk setiap hari berasa gembira dan dihargai. Aku ada sebab untuk setiap masa mencari ruang untuk dekat dengannya. Persamaan juga banyak dan itu agak menyenangkan aku. Aku tidak perlu risau dengan formaliti dan hipokrasi semata-mata untuk menjaga hati orang. Dia tidak perlukan itu semua.
  5. Namun dia sedang kurang sihat, dan aku agak jauh darinya. :-(

Ulasan

  1. rindu sapa tu.. he he he he <--- tetiba ja nak meyibuk!! :D

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…