Langkau ke kandungan utama

Melangkah Lebih Jauh

Mungkin, lebih senang jadi kanak-kanak yang tidak perlu fikir mengenai hati orang lain. Tidak perlu gusar mengenai hati siapa yang terluka dengan kata-kata kita dan hati siapa juga yang kita kecewakan.

Menjadi dewasa, kita memikul tanggungjawab dan segala emosi yang tersimpan selama ini menjadi senjata dan alat untuk berkomunikasi dengan manusia lain. Kita, dalam setiap niat, pasti mahu berlaku baik terhadap sesiapa saja di sekeliling kita. Sentiasa mahu menyenangkan hati orang lain dengan harapan orang lain juga akan melakukan perkara yang sama dengan kita.

Maka timbul istilah 'bertimbang rasa' dan 'give and take'. Kita cuba berdiplomasi mengenai emosi dan hati masing-masing dengan orang lain. Kanak-kanak tidak perlu lakukan itu. Kanak-kanak akan menangis dengan mudah. Kanak-kanak tidak perlu malu kerana mereka tidak memahaminya. Kanak-kanak dalam setiap kejadian adalah manusia yang mengecap gembira dalam setiap hembusan nafasnnya.

Mungkin kerana aku semakin sering membuka luas telinga, akal dan jiwa mendengar keluhan dan rintihan orang lain mengenai hidup mereka. Sedikit sebanyak aku secara emosi juga menjadi trauma apabila memikirkannya. Aku tahu mereka yang datang menemui aku mahu aku mendengar dan memahami. Mereka mahu mengadu kerana mungkin, tiada siapa lagi yang boleh dijadikan tempat untuk melakukannya.

Aku tumpang simpati, aku tumpang gembira dan aku tumpang mengenali diri melaluinya. Cuba faham setiap yang berlaku itu ada sebab dan akibatnya. Aku cuma takutkan satu perkara. Kerana terlalu banyak perkara negatif yang meresap masuk ke dalam benak otak oleh aduan dan rintihan mereka, aku gusar untuk melalui hari-hari mendatang. Aku tidak mahu lalui apa yang mereka lalui.

Maka aku berhenti dan duduk. Tidak mahu mengubah apa-apa kerana aku fikir apa yang ada di tangan sekarang adalah hidup aku yang aku mahukan. Aku berikan alasan; aku belum bersedia untuk komitmen kepada sesiapa saja yang mahu menemani aku. Aku tidak mahu mereka sama terperosok di tempat aku.

Hanya sekarang, apabila aku dapat rasakan sesuatu itu semakin jelas, berani aku kembali berdiri dan berjalan. Walaupun setiap langkah yang diambil penuh berhati-hati, aku terasakan ianya begitu pantas berubah. Mungkin kerana sudah terlalu lama diam, sekali perubahan berlaku walaupun kecil aku rasakan ianya menakjubkan.

Harapnya apa yang aku cuba capai ini sanggup menunggu aku tiba. Sanggup bersabar dan terus percaya. Aku sedang mengejar sesuatu tetapi langkah masih perlahan. Harapnya aku tidak terlewat atau ketinggalan.

Ulasan

  1. so sweet anak kecil itu... hanya senyuman terukir..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…