Langkau ke kandungan utama

Reka Letak

Sebenarnya kerja menghasilkan laporan tahunan yang aku sedang buat tidaklah sesusah mana. Kalau betul datang idea yang membuak-buak, lima minit boleh siapkan design yang aku cuba hasilkan dalam setengah tahun.

Sama seperti cover laporan seperti yang tertera. Puas aku berhempas pulas mencari idea sana sini, mencari ilham dan memaksa diri untuk melakar design yang sesuai. Pagi tadi, selepas lebih kurang sejam, siap satu design yang simple dan elegan. Seperti yang aku idamkan. Mungkin kerana malam tadi aku tenang dan damai bersamanya. Terima kasih buat si dia.

Ada beberapa lagi sample cover yang aku akan hasilkan. Kalau beri satu contoh saja, pastinya susah hendak mempertahankannya. Kalau beri lebih, sekurang-kurangnya ada alasan kukuh kenapa design ini lebih bagus dari design lain. Rasanya ramai orang yang membuat design, mereka akan hasilkan design terbaik dulu, kemudian design sampingan, sekadar memenuhi kuota pemilihan nanti.

Aku sasarkan konsep 'simple elegant' sebagai motif utama. Kemudian aku tambahkan dengan fakta-fakta penjimatan kos sebagai modal yang lebih kukuh. Jadi laporan yang aku hasilkan tahun ini jauh lebih 'simple' berbanding tahun lepas. Sasaran aku, untuk jimatkan kos percetakan hingga 70%, kalau boleh. InshaAllah, dengan teknik yang betul dan penggunaan stail dan bahan yang bersesuaian, kos keseluruhan akan lebih menjimatkan.

Kalau bos besar mahu yang lebih hebat, tunggu tahun depan bila pejabat boleh terima bajet yang lebih banyak.

Ulasan

  1. http://www.warisan.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=371:pertandingan-esei-dan-foto-2010&catid=34:mutiara-kata

    kau dah tahu belum? aku bagi cadangan.

    BalasPadam
  2. oh.. belum tahu. thanks. macam berminat. :D

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…