Langkau ke kandungan utama

Ruang Lapang

Siang tadi sewaktu mahu berbasikal, aku tertinggal iPod Shuffle di laci pejabat. Mulanya aku fikir pasti akan bosan berbasikal tanpa lagu berkumandang di telinga.

Separuh jalan, aku tersenyum sendirian. Bunyi alam lebih mengasyikkan. Lalu hari ini, tanpa rasa penat, aku berkayuh jauh dan mendaki bukit di Taman Wawasan. Berhenti di situ dan duduk diam mendengar suara alam; unggas, burung, angin yang bertiup, bunyi hentakan mesin di tapak pembinaan, bunyi enjin kereta dan ekzos motosikal. Semuanya bergabung menjadi irama yang tenang di petang yang sungguh menawan di Putrajaya.

Hari ini hari yang sedikit lega. Kerja di pejabat menunjuk progres yang baik. Aku berjaya akhirnya siapkan kulit depan dan layout laporan yang hampir setengah tahun aku berhempas pulas dengannya. Syukur. Seperti yang aku kata dalam post sebelum ini; mungkin kerana si dia yang membantu aku menjadi lebih tenang dan damai.

Bila petang, sewaktu berbasikal, hati menjadi begitu lapang dan tenteram. Tidak lagi bergelodak mendesak diri berfikir mengenai kerja yang belum selesai.

Kamu patut cemburukan aku dan beberapa orang manusia yang berjogging atau bersiar-siar di taman sekitar Putrajaya. Kami ada ruang yang begitu luas untuk bersenam dan menikmati udara yang sangat segar tanpa perlu bersesak-sesak dan berebut dengan orang lain. Aku simpati dengan mereka yang walaupun tinggal hanya beberapa meter dari taman-taman ini, tidak mengambil peluang untuk menggunakannya di waktu petang sebegini. Ya, pilihan masing-masing.

Syukur dengan segala nikmat yang dikurniakanNya selama setakat ini.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…