Langkau ke kandungan utama

Ruang Legap Hati Manusia

Ada manusia yang setiap detik di hatinya, penuh kebencian dan kemarahan. Setiap apa yang dipandang, pasti dicari salah dan silapnya. Setiap perkataan yang terucap di mulut orang lain, pasti ada baris-baris yang dirasakan biadap dan menghina baginya. Setiap niat yang baik di hati manusia, pasti baginya ada kejahatan yang terselindung.

Aku bersimpati dengan manusia sebegini. Mereka orang yang baik, secara zahirnya. Aku pasti, sesiapa saja manusia adalah seorang yang baik asalnya. Tetapi dek kerana pengaruh dan keadaan, mereka berubah. Mereka berubah kerana tidak mahu pengaruh dan keadaan itu terus menguasai mereka. Mereka menjadi agresif dengan tindakan dan perasaan. Sedetik salah manusia lain terhadap mereka, seribu tahun menjadi cela di hati mereka.

Kamu tidak boleh buat apa-apa terhadap mereka kerana hati mereka sungguh keras diselaputi dendam dan marah. Jelas pada mereka, apa saja tindakan orang lain untuk melembutkan hati mereka adalah tindakan yang sebenarnya untuk merosakkan benteng kukuh yang mereka bina. Benteng fahaman mereka bahawa hidup sepatutnya dijalankan sebegini dan sebegitu, mengikut kehendak mereka.

Ianya berlaku kepada aku. Seribu baris kata pun untuk memujuk, takkan aku dapat untuk memenangi hati manusia sebegitu. Lalu paling lemah dari hati ini berdoa agar Tuhan menunjukkan jalan yang baik untuk mereka. Kita tidak mahu bersengketa sesama manusia kerana itu lebih mendekatkan kita dengan syaitan.

Kamu tidak boleh suruh mereka lembutkan hati dengan ayat-ayat suci kerana bukan kehendak mereka untuk menerima semua itu sebagai pengubat hati mereka. Malah, kalau mereka 'dekat' dengan Tuhan sekalipun, ianya kerana mereka berada dalam keadaan yang sangat tertekan dengan manusia lain di sekeliling tiada yang mendengar jeritan hati mereka. Lalu mereka berpaling dan memohon perlindungan dan bantuan daripadaNya. Ubat ketika jiwa tidak tenteram. Semua itu sentiasa ada dalam diri kita, bukan? Berpaling kepada Tuhan ketika jiwa sedang lara dan manusia lain tidak sudi mendengarnya. Tuhan jadi pilihan terakhir.

Jiwa manusia yang marah dan kebencian jika diusik dengan sedikit kata yang mengguris hati, maka bak gempa bumi dan gunung berapi ianya meletup. Ketika itu, tidak ada lagi batasan santun. Tidak ada lagi batasan kemanusiaan. Apa yang lebih penting, kemarahan dan kebencian perlu dilempiaskan sebanyak mungkin, bagi menyedap jiwa, mereda amarah.

Apa kamu boleh buat ketika itu bila kamu berada di tengah-tengah ruang bakar dan gempa? Duduk dan berdoa; semoga damai hidupnya sepanjang masa. Harapnya kamu wahai sahabat begitu juga. Moga damai hidup kamu sepanjang masa.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…