Langkau ke kandungan utama

Satu Rakam, Seribu Kenangan

Masjid Besi using simple HDR
Bagi aku fotografi adalah seni. Ada cerita dalam setiap rakaman foto. Ada arah tujuan dan ada maksudnya. Setiap kali aku merakam gambar, itu yang aku fikirkan; kenapa dan apa cerita disebaliknya.

Aku tidak akan 'snap' gambar berkali-kali untuk mendapatkan shot yang terbaik kerana bagi aku ianya tidak mencerminkan hasrat asal kita. Lagipun, sewaktu SLR dan kamera kompak biasa masih menggunakan filem, shot berulang kali amat jarang dilakukan. Ianya membazir. Namun dalam era digital ini, kamu boleh rakam 1000 kali gambar yang sama tanpa perlu fikir risiko rugi dan membazir.

Seperti Masjid Besi yang aku rakam di atas. Ianya adalah cantuman tiga gambar dengan exposure berlainan yang sengaja dirakam untuk dibina kemudian dengan teknik HDR. Aku tidak perlu risau berapa kali aku perlu ambil gambar yang sama. Kamu pasti pernah ingat bahawa aku sering merakam gambar Masjid Besi dalam pelbagai keadaan cuaca dan sudut.

Bagi aku, lebih menarik jika kita berupaya merakam sebuah gambar yang baik cuma dengan hanya satu shot. Satu. Tidak lebih. Bila hasilnya terserlah cantik, terasa begitu puas dan 'tinggi' nilainya berbanding orang yang merakam gambar yang sama berulang kali untuk mendapatkan shot terbaik.

Biarkan hati dan akal kamu menjadi bebas tanpa perlu ikut telunjuk sesiapa. Ketika itu fotografi kamu akan menjadi lebih mudah. InshaAllah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…