Langkau ke kandungan utama

Seketika II

Beberapa bulan lepas, aku ditugas untuk menyiapkan montaj perpisahan seorang mantan bos. Ianya akan ditayangkan sewaktu salah seorang pegawai (yang juga merupakan bekas artis sebuah kumpulan pop suatu masa dulu) mendendangkan lagu SM Salim. Aku agak kurang bersetuju dengan pemilihan lagu kerana ianya kurang sesuai dengan mood dan tempo majlis. Tetapi aku tetap buat montaj tersebut yang perlu aku siapkan dalam masa beberapa hari.

Tiba hari reheasal, aku diberitahu bahawa pegawai tersebut tidak jadi menyanyikan lagu sewaktu majlis atas sebab-sebab teknikal. Ada logiknya. Sistem pembesar suara di dewan pejabat lebih dikhususkan untuk ucapan, bukan untuk nyanyian. Mungkin itu akan menimbulkan kesukaran kepada dia nanti. Akhirnya hanya montaj yang diselingkan dengan lagu instrumental ditayangkan.

Berbalik kepada pegawai (seperti aku kata, bekas penyanyi sebuah kumpulan muzik pop suatu masa dulu), aku sedikit hairan kerana dia ditempatkan di pejabat ini. Sedangkan kelayakan ijazahnya dia lebih kepada seni persembahan. Patutnya dia ditempatkan di kementerian atau jabatan yang terlibat secara langsung dengan kerja-kerja seni. Barulah mutu dan hasil kerjanya jadi lebih efektif. Berbaloi juga dengan apa yang dia belajar di universiti dulu.

Seperti biasa, bekerja di jabatan seperti ini, kami sering dikunjungi artis terkenal. Jadi, jarang seorang artis yang bekerja di sini menjadi tumpuan peminat (di kalangan pekerja di sini) yang obses terhadapnya. Dia dibiarkan hidup dan bekerja seperti orang lain.

Mungkin kalau mantan bos besar dulu masih memimpin jabatan ini, dia (si penyanyi) bakal ditempatkan di tempat yang lebih sesuai untuknya dan dipertanggungjawabkan dengan tugas yang lebih sesuai dengan kemahirannya. Mantan bos besar dulu adalah seorang yang menghargai seni, jadi tidak mustahil bakal seni pegawai ini akan digunakan dengan cara yang terbaik di pejabat ini.

Cuma buat masa ini, aku agak bersimpati dengannya yang terperosok di bahagian yang tidak ada kena mengena dengan kebolehan dia. Tetapi, sekurang-kurangnya dia sentiasa komited dengan kerja dan itu kita perlu respek. :-)

Biar apa jua keadaan yang kita lalui, kita perlu bijak menyesuaikan diri kita. Jangan kita sentiasa menolak segala yang kita tidak suka semata-mata hanya kerana kita tidak suka atau benci. Sebaliknya, gunakan ruang yang ada untuk belajar mengenai kehidupan sekeliling kita dan memahaminya.

Berani hadapi cabaran yang ada. InshaAllah.

Ulasan

  1. erk!! sapa tu?? apasai den tak tahu?? hemmm..

    BalasPadam
  2. Eh, tak tahu? Bekas ahli kumpulan UNIC rasanya. Di BSK tu.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…