Langkau ke kandungan utama

Seketika

Kalau tengok dari jumlah posting bulan ini, agak mustahil untuk cecah 40 post di penghujung bulan nanti. Kalau hendak dikata sibuk, tidak juga. Seperti yang aku beritahu pada si dia, aku sedang buntu idea. Lagi satu, aku lebih senang bersamanya daripada menulis di sini sepanjang masa. Mungkin itu tandanya dulu aku tidak ada aktiviti menarik untuk dilakukan, menyebabkan aku menghabiskan masa menulis di sini. Hehehe.

Satu kerja besar di pejabat sudah aku siapkan. Sekarang ada dua lagi kerja yang perlu aku siapkan menjelang penghujung Julai. Satu wajib aku siapkan sebelum habis Julai dan satu lagi aku sasarkan menjelang pertengahan Ogos. Kerja kedua tersebut adalah menyiapkan buletin JPN. Sudah lama aku tidak hasilkan buletin untuk pejabat. Kali terakhir mungkin di penghujung tahun 2008. Sekarang kerja itu kembali kepada aku kerana salah seorang rakan pejabat sudah bertukar kerja.

Dalam masa setahun lebih tersebut, aku mengumpul banyak idea yang boleh aku guna kalau aku dipertanggungjawabkan untuk menghasilkan buletin semula. Harap hasilnya menarik seperti yang aku rancang. Setakat ini respon dari mock-up yang aku hasilkan adalah baik.

Kalau kita buat benda yang kita suka, hati jadi senang dan gembira. Tidak perlu rasa tertekan dengan kerja. Juga, tidak perlu peduli apa orang lain kata (perkara yang buruk) mengenai kerja kita. Mereka bukan berada di tempat kita, jadi mereka boleh buat andaian apa saja. Cuma kita yang tahu keadaan sebenar bagaimana. Maka, kalau ada orang mengata perkara yang negatif mengenai kita, biarkan saja. Tidak ada untung membentak dan marah. Lebih baik, kita buktikan hasil kerja kita.

Paling bagus bila hasil kerja kita dihargai orang lain. Mantan bos tempohari sangat gembira dengan video clip yang aku hasilkan sempena hari persaraannya. Tidak perlu kita kata itu hasil terbaik kita. Cukup kita kata kita buat yang terbaik sebagai penghargaan untuk beliau.Kalau hendak jadi yang terbaik, kita perlu buat yang terbaik.

Ulasan

  1. hehe... bila ada benda yg lebih menarik dlm hidup, mmg kita malas nk menulis kat sini kannn...? tiba2 tak banyak idea kannnn...?

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…