Langkau ke kandungan utama

Apple MacBook Pro + Apple Magic Mouse

Syukur, setelah beberapa ketika merancang, akhirnya aku dapat membeli sebuah Apple MacBook Pro untuk kegunaan kerja sambilan aku. Walaupun ianya cuma spesifikasi asas, jauh daripada perancangan asal, tetapi ianya cukup untuk aku menyiapkan kerja tanpa perlu selalu bersengkang mata di studio.

Inilah MacBook Pro yang aku beli. Spesifikasi MacBook Pro paling murah dengan Prosesor Intel Core2Duo 2.4GHz, 4GB DDR3 RAM, 250GB Harddisk dan skrin bersaiz 13 inci.

Aku juga membeli sebuah mouse, Apple Magic Mouse yang sungguh hebat dan cool.

Aku memberitahu si dia bahawa aku perlu pastikan modal untuk membeli laptop ini diperolehi kembali menjelang hujung tahun ini, inshaAllah. Setakat ini (tanpa mengguna komputer sendiri), dalam satu projek aku boleh dapat hampir 1/4 daripada modal. Jadi untuk mencari selebihnya adalah tidak mustahil.

Satu cara lagi untuk mengurangkan kos adalah dengan menjual laptop lama aku, Acer Aspire 4937G yang aku beli dengan harga RM3100 (termasuk upgrade RAM) lebih kurang setahun lepas. Cuma agak rimas kalau ada yang mahu minta secara percuma atau mahu bayar bulan-bulan jika mereka mahu membelinya. Aku mahu tunai! Acer itu lengkap dengan Windows Vista Home Premium original, Office original dan antivirus yang masih berfungsi dengan baik. Setakat aku guna hampir setahun, ianya amat-amat jarang 'crash'. Berapa harga yang aku letak? Kalau boleh dalam RM2000 kerana ianya masih baru. Tetapi kalau dapat dalam lingkungan RM1600 - RM1800, ianya sudah mencukupi.

Selepas ini, maka 100% kerja aku hanya melibatkan komputer berjenama Apple saja; di pejabat dan studio dengan Apple iMac dan di rumah dengan Apple MacBook Pro. Skil untuk aku baiki PC rasanya sudah semakin hilang. :-)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…