Langkau ke kandungan utama

HRMIS Amat Mengecewakan

Siapa saja yang mencipta laman HRMIS (Sistem Maklumat Pengurusan Sumber Manusia) yang diwajibkan kepada kakitangan kerajaan oleh JPA, patutnya disekeh kepalanya. Bukan saja sistem tersebut tidak mesra pengguna, namun capaian juga amat sukar dilakukan.

Sekarang aku diarahkan untuk mengisi maklumat mengenai Sasaran Kerja Tahunan (SKT)  di dalam sistem tersebut. Beberapa hari lepas aku mengisi permohonan cuti menggunakan sistem yang sama. Bila hari ini aku mahu log masuk ke sistem HRMIS ini untuk mengisi maklumat mengenai SKT, kata laluan aku dikatakan tidak sah. Setelah admin pejabat kemaskini kata laluan aku, aku mencuba sekali lagi. Kata laluan masih salah. Pelik sungguh. Maka puncanya, dituduh aku salah masuk kata laluan atau CAPS LOCK aku sedang berfungsi. Ye lah tu. salah aku juga.

Bila sudah dapat masuk sistem (setelah aku membebel dengan kebebalan sistem tersebut), sekali lagi aku disajikan dengan antaramuka paling kuno di dunia. Kamu perlu klik berkali-kali untuk tiba ke skrin masukan data. Bila data hendak dimasukkan, ianya langsung tidak mesra pengguna.

Bila kita bangunkan sistem pengguna, ianya patut berfungsi untuk menyenangkan pengguna. Ini tidak. Masa dibazirkan begitu banyak semata-mata untuk mengisi beberapa data. Ada kalanya, semua menu dan arahan yang ada di skrin begitu mengelirukan. Kepada siapa mereka tuju perkhidmatan ini? Geek? Mereka ada buat UAT (user acceptance test) ke? Kalau aku jadi salah seorang panel UAT, jangan harap sistem ini akan dibenarkan beroperasi. Banyak perkara yang perlu diubah, terutama dari segi text-based link yang membosankan.

Suasana menggunakan HRMIS langsung tidak kondusif. Aku bukan mengkritik buta. Aku mahu beri cadangan tambahbaik. Walaupun aku dapati sudah ada laman versi baru yang lebih interaktif, tetapi ianya masih tipikal laman web agensi kerajaan lain; Buat asal jadi dan peduli apa dengan rungutan orang.

Tolonglah. Baiki HRMIS supaya jadi lebih baik.

Ulasan

  1. jalan2.. skodeng!! sambil Nuff!! nuff!! Nuffting!! weeeeeeeee!!

    BalasPadam
  2. Anonymous3:29 PTG

    Betul tu.. Bukan stakat orang yang buta IT je bingung, orang IT pun pening kepala nak guna sistem ni sampaikan kalau x de buku manual, sah x reti nak guna sistem ni juga.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…