Langkau ke kandungan utama

Ingat Amanah Yang Diberikan Oleh Rakyat Kepada Kamu Wahai Pembesar Negara

Bila SPRM cadang supaya menteri-menteri isytihar harta, menteri kata tidak perlu kerana sudah diisytihar kepada Perdana Menteri dan ianya sudah mencukupi. Cukup sekadar PM saja yang tahu. Sekeh saja kepada menteri yang berfikiran begini. Mungkin dia sudah lupa yang dia berkhidmat untuk rakyat, maka segala apa yang berlaku terhadap dirinya perlu diketahui oleh rakyat. Kalau tidak, bagaimana hendak kita tahu tingkah laku dan latar belakang pemimpin yang kita mahu pilih mewakili kita?

Mereka, menteri-menteri wajib bertanggungjawab mengisytihar harta benda mereka kerana kita sebagai rakyat tidak mahu mereka menyalahguna kuasa yang ada untuk kepentingan peribadi. Kita lantik mereka sebagai wakil kita dalam kerajaan untuk menyampaikan suara kita. Bukan suruh dia kumpul harta banyak-banyak untuk jadi kaya raya.

Masalah di Malaysia ini, pemimpin bila berkuasa, mereka berlagak seperti raja yang tidak boleh dipersoalkan tindakan dan perilaku mereka. Sebaliknya mereka dengan berani menegur rakyat supaya menerima apa saja yang dicadang mereka, kononnya dengan penuh yakin mereka berkata,

"semuanya yang dilakukan mereka adalah untuk kebaikan rakyat".

Pertamanya, Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri, Timbalan Menteri, Setiausaha politik dan segala jawatan yang dipegang oleh wakil rakyat yang menang bertanding di dalam pilihan raya adalah dengan EHSAN dan PILIHAN RAKYAT. Mereka tidak lepas daripada tanggungjawab mereka untuk membela dan berkhidmat 100% semata-mata untuk rakyat. Mereka tidak wajar menyalahkan rakyat, tidak wajar membentak rakyat dan paling tidak wajar menghalang rakyat bersuara rasa tidak puas hati rakyat terhadap mereka.

Ini bukan negara feudal di mana suatu daerah dikuasai oleh pembesar gah dan tanah di bawah jajahannya diduduki dan diusahakan oleh rakyat jelata. Cukai dikutip untuk kepentingan peribadi. Rakyat tidak ada hak untuk bersuara. Itu feudalistik.

Kita sekarang adalah demokrasi.
Demos = rakyat.
Kratos = Kuasa.
Demokrasi = Kuasa Rakyat.

Rakyat adalah kuasa dan kuasa di tangan rakyat, bukan di tangan sesetengah orang yang berkuasa. Ingat baik-baik perkara ini. Kalau kamu mahu menafikannya, maka kamu lebih rela hidup dalam suasana feudalistik yang kolot. Pemimpin politik yang ada tidak lebih kuasa mereka daripada kita semua. Kita benarkan mereka mewakili kita untuk bersuara. Itu saja. Selebihnya pemimpin politik inilah yang sepatutnya menghormati rakyat yang memilih mereka. Mereka WAJIB bertanggungjawab dengan apa saja tindakan mereka.

BN dan PR serta wakil bebas, ini yang rakyat mahu lihat dan mahu alami. Kuasa dikembalikan ketangan rakyat sepenuhnya. Kamu bukan raja yang berkuasa tanpa batasan. Kita sudah ada sembilan orang raja berdaulat. Cukup. Kita tidak perlu ratusan raja wannabe lain untuk disembah dan didaulatkan.

Rakyat mahu suasana hidup yang selesa, ekonomi yang baik, persekitaran yang paling baik untuk anak-anak mereka membesar dan paling penting, kebebasan untuk rakyat bergerak, berfikir dan bersuara.

Apa kata kalau kamu pak menteri dan wakil rakyat buat semua yang baik untuk rakyat dulu sebelum fikirkan mengenai diri sendiri. Kalau tidak mahu, jangan jadi wakil rakyat kami.

Oh, pergi isytihar harta!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…