Langkau ke kandungan utama

Kasih Ibu Bapa

Balik kampung dengan masakan ibu terhidang di depan mata ketika menunggu waktu berbuka puasa, kamu wajib membatalkan apa saja rejim diet yang kamu amalkan. Dua hari aku berbuka di kampung, aku sumbat apa saja makanan yang ada di depan mata. Pedulikan diet, pedulikan usaha untuk menjadi kurus sekian lama ini.

Zura pun faham. Malah dia menambah,

"Ala abang, makan saja. Jangan peduli diet. Itu belakang cerita."

Kalau kamu bersama insan sebegini, hati kamu sentiasa akan tersenyum. Dia yang memahami.

Tetapi aku tetap tidak makan sewaktu sahur. Aku sudah kenyang dengan makanan sewaktu berbuka. Jadi tidak perlu lagi aku makan waktu sahur. Cukup dengan minum air kosong. Sejak dulu aku memang terlalu jarang bersahur. Puasa bukan suatu perkara yang sukar bagi aku. Melainkan mungkin apabila berada di tanah gersang dengan matahari sejengkal di kepala.

Esok siang aku akan kembali di Putrajaya. Jelasnya, sepanjang tahun, cuma beberapa hari aku berada di kampung. Rasanya tidak cukup. Tadi dalam diam aku memerhatikan ayah dan emak. Mereka semakin dimamah usia. Jelas kepenatan di raut wajah mereka. Ada seorang cucu, biar betapa degil budak tersebut, itulah cucu yang paling disayangi. Si kecil itu dijaga dan ditatang seperti raja.

Kadang-kadang bila melihat keadaan begitu, kita tersedar dari lamunan. Kita selama ini tidak berada dekat dengan orang yang sentiasa menyayangi kita; ibu bapa kita sendiri. Biar sejauh mana kita pergi, pintu rumah ini tidak pernah berkunci untuk kita masuk, tidur dan berasa selesa di dalamnya.

Itu pengorbanan ibu bapa terhadap aku. Aku perlu lebih menghargainya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…