Langkau ke kandungan utama

Kasih Ibu Bapa

Balik kampung dengan masakan ibu terhidang di depan mata ketika menunggu waktu berbuka puasa, kamu wajib membatalkan apa saja rejim diet yang kamu amalkan. Dua hari aku berbuka di kampung, aku sumbat apa saja makanan yang ada di depan mata. Pedulikan diet, pedulikan usaha untuk menjadi kurus sekian lama ini.

Zura pun faham. Malah dia menambah,

"Ala abang, makan saja. Jangan peduli diet. Itu belakang cerita."

Kalau kamu bersama insan sebegini, hati kamu sentiasa akan tersenyum. Dia yang memahami.

Tetapi aku tetap tidak makan sewaktu sahur. Aku sudah kenyang dengan makanan sewaktu berbuka. Jadi tidak perlu lagi aku makan waktu sahur. Cukup dengan minum air kosong. Sejak dulu aku memang terlalu jarang bersahur. Puasa bukan suatu perkara yang sukar bagi aku. Melainkan mungkin apabila berada di tanah gersang dengan matahari sejengkal di kepala.

Esok siang aku akan kembali di Putrajaya. Jelasnya, sepanjang tahun, cuma beberapa hari aku berada di kampung. Rasanya tidak cukup. Tadi dalam diam aku memerhatikan ayah dan emak. Mereka semakin dimamah usia. Jelas kepenatan di raut wajah mereka. Ada seorang cucu, biar betapa degil budak tersebut, itulah cucu yang paling disayangi. Si kecil itu dijaga dan ditatang seperti raja.

Kadang-kadang bila melihat keadaan begitu, kita tersedar dari lamunan. Kita selama ini tidak berada dekat dengan orang yang sentiasa menyayangi kita; ibu bapa kita sendiri. Biar sejauh mana kita pergi, pintu rumah ini tidak pernah berkunci untuk kita masuk, tidur dan berasa selesa di dalamnya.

Itu pengorbanan ibu bapa terhadap aku. Aku perlu lebih menghargainya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…