Langkau ke kandungan utama

Pegangan

"Kau kena ingat siapa yang bayar gaji kau" Kata mereka yang cuba tegur aku kerana mengkritik sebuah parti politik.

Ya, aku ingat siapa yang bayar gaji aku. Kerajaan Malaysia dan rakyat Malaysia yang bayar gaji aku. Bukan mana-mana parti politik. Maaf kalau kamu masih tidak faham apa bezanya kerajaan Malaysia dengan parti politik yang diberi kuasa untuk memerintah.

Kerana aku bekerja dengan kerajaan Malaysia, apa saja dasar dan aspirasi kerajaan, aku akan pertahankan, walau dengan darah aku sendiri. Aku tetap akan pertahankan 1Malaysia walaupun ramai yang tidak faham konsepnya. Aku akan tetap pertahankan Wawasan 2020 walaupun orang meragui kejayaannya. Aku akan tetap pertahankan Proton, KLIA dan apa saja yang dibuat oleh kerajaan kerana ianya menjadi tanggungjawab aku sebagai penjawat awam untuk menyokong dasar-dasar kerajaan.

Tetapi aku sama sekali tidak akan pertahankan Barisan Nasional kerana aku tidak bekerja dengan mereka dan aku tidak dibayar gaji oleh mereka. Kamu boleh kata bahawa BN yang cari duit untuk bayar gaji aku. Bagi aku kamu adalah bebal dan tidak faham keadaan serta mentaliti dan idea sudah dipengaruhi oleh sumber maklumat dari media yang salah.

Sebagai seorang individu, aku mempunyai hak terhadap parti politik mana yang aku mahu sokong dan setakat ini aku tidak sokong mana-mana parti politik. Sebagai penjawat awam pun, aku bertanggungjawab untuk bekerja dan memberi khidmat kepada rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, jantina, agama atau pun parti politik yang mereka sokong. Aku tidak akan tanya parti politik mana yang mereka sokong sebelum memberikan perkhidmatan.

Kesian dengan manusia yang masih tidak faham apa beza kerajaan dan apa beza parti politik. BN tidak ada RM120 bilion untuk membiayai ekonomi negara. RM120 bilion itu datangnya dari tabung negara, cukai dan pelbagai jenis pendapatan lain termasuk pinjaman yang diperolehi oleh kerajaan. BN hanya bertindak sebagai pentadbir yang dilantik oleh rakyat untuk mengurus negara. Negara ini bukan milik BN. Ianya milik rakyat; aku, kamu, keluarga kita dan semua orang yang bertaraf warganegara Malaysia.

Jangan fikir sesaat pun bila aku mengkritik BN, ianya sama seperti aku mengkritik kerajaan Malaysia. Ianya dua perkara yang amat berbeza. BN adalah komponen parti politik yang mewakili lebih kurang lima juta rakyat Malaysia. Kerajaan Malaysia pula ada sebuah negara yang berdaulat dengan penduduk sejumlah lebih kurang 29 juta orang dan mengamalkan sistem politik demokrasi beraja. 29 juta orang ini mewakili semua rakyat Malaysia tanpa mengira agama, kaum dan parti politik mereka.

Rasanya sudah berkali-kali aku beritahu ini semua. Tetapi entah kenapa, ramai yang masih tidak faham dan tidak dapat membezakannya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…