Langkau ke kandungan utama

Rumah Lama, Idea Baru

Dalam perjalanan ke Bahau tadi, aku terpandang rumah-rumah melayu lama yang ditinggalkan. Ada antaranya yang masih kukuh struktur dan bentuk. Seni bina rumah ini sungguh menawan. Lalu aku katakan kepada Zura, alangkah baiknya kalau dapat aku beli saja rumah ini dan dipulihara.

Tetapi kos untuk memulihara rumah sebegini tentulah mahal, apatah lagi kalau hendak membeli keseluruhannya, termasuk tanah di mana rumah berdiri. Tiba-tiba, timbul cadangan yang lebih menarik. Apa kata kalau hanya rumah saja yang dibeli. Kemudian rumah-rumah lama ini dipindahkan (dengan apa cara yang sesuai) ke suatu lokasi dan dibina serta dipulihara kembali.

Timbul masalah penyelenggaraan. Satu idea yang baik adalah dengan menjadikan rumah-rumah lama melayu yang siap dipulihara ini sebagai hotel tema (theme hotel). Hotel ini mengekalkan ciri-ciri asli rumah melayu termasuk hiasan dalaman. Tetapi kelengkapan tempat tidur adalah sama dengan hotel bertaraf 5 bintang lain. Kenapa 5 bintang? Kerana hotel tema lebih sesuai ditumpukan kepada pencinta seni yang berkemampuan. Mereka sanggup belanja besar untuk 'menikmati' suasana autentik persekitaran perkampungan melayu lama.

Seperti yang diberitahu Zura, kalau sekadar rumah, mungkin agak sukar hendak menarik orang datang berkunjung. Jadi persekitarannya juga mesti asli seperti persekitaran kampung-kampung melayu lama. Maka perlu ada item-item minima seperti dusun buah-buahan, sawah padi atau kebun dan kolam ikan atau lebih sesuai, bertepian dengan sungai. Ianya seperti Mini Malaysia di Melaka tetapi lebih asli dan lebih bersifat resort sepenuhnya.

Perkara pertama yang kita perlu fikir adalah kemahuan pemilik asal hendak menjual dan kos yang perlu ditanggung untuk membelinya. Kalau boleh, kita hendak dapatkan rumah lama ini dengan harga yang murah kerana kita perlu juga tanggung kos pemuliharaan dan penyelenggaraannya. Kita tawarkan kepada pemilik asal peluang untuk tinggal di rumah yang diletakkan di resort itu. Contohnya, kita boleh luangkan dua minggu dalam setahun khas untuk bekas pemilik rumah tersebut menginap tanpa cas. Mereka boleh datang bila-bila ada kekosongan dan penuhi tempoh dua minggu yang diberi. Atau mungkin juga kita boleh berikan diskaun kepada mereka bila-bila mereka mahu datang menginap. Paling penting, kita yakinkan mereka bahawa mereka meninggalkan legasi bersejarah disamping berpeluang mengalami suasana zaman kanak-kanak mereka.

Ada banyak lagi cadangan tetapi malam ini aku mahu menulis setakat ini.

Ulasan

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…