Langkau ke kandungan utama

Bila Mahu Lena

Malam bila hampir tiba jam 12, aku akan mengantuk dan menguap tak sudah. Kemudian mungkin terlelap. Kadang-kadang bila bergayut dengan Zura, mata ini terasa amat berat hinggakan apa yang aku bicara dengannya terasa seperti dalam mimpi. Mamai sebenarnya.

Lalu aku cuba lelapkan mata. Lelap.

Sepuluh minit kemudian aku kembali terjaga dan selepas itu, langsung tidak boleh pejam mata untuk kembali lena. Sering terjadi begini dan ianya menyusahkan aku. Akibatnya, di siang hari kelak di pejabat, aku akan kembali mengantuk kerana tidak cukup tidur. Hingga kadang-kadang aku berdengkur di pejabat. Sudahlah dengkuran aku kuat, jadi agak malu sebenarnya untuk aku tidur di pejabat. Seboleh mungkin aku cuba bertahan dari terlena. Sering juga gagal. Kadang-kadang kena perli dengan orang di pejabat. Aku bodohkan diri saja.

Kalau aku mahu betul-betul segar ketika di pejabat, aku perlu tidur seawal jam sembilan malam. Tetapi aku biasanya degil untuk lena waktu sebegitu. Banyak perkara yang aku mahu buat; makan, mandi, basuh pakaian, belek internet, bergayut dengan Zura. Bila lewat malam, sudah tidak boleh tidur pula. Bertambah satu lagi masalah.

Kurang tidur menyebabkan aku lebih mudah letih dan gemuk. Seperti keadaan fizikal aku sekarang. Sudah sebulan lebih tidak bersenam (berbasikal). Badan terasa begitu letih dan tidak segar sepanjang masa. Tekad aku sebaik kembali dari bercuti raya nanti, aku akan berbasikal setiap hari, kalau cuaca dan keadaan mengizinkan. Bila aku penat berbasikal, aku akan balik mandi dan tidur lebih awal dari biasa. Tapi bila sekarang sudah ada Zura, tidur awal aku agak terbatas. Malam kadang-kadang aku pergi berjumpa dengannya atau kami berbual di telefon. Bukan aku salahkan perhubungan ini, aku sendiri mahukan ianya begini. Aku cuma perlu lebih bijak menjaga masa dan mengawal keadaan fizikal. Kalau orang lain boleh buat semua itu tanpa alasan, aku juga boleh.

Jadi Zura bukanlah masalah, malah dia adalah rahmat yang diberikan oleh Tuhan. Zura sebenarnya banyak menjaga hal aku. Cuma selalunya aku degil untuk menuruti pandangan beliau. Jadi, salah sendiri, bukan? Betul. Jangan cari punca salah pada orang lain. Tengok diri sendiri dulu. Kalau ada yang salah dan silap, perbaiki.

Harapnya aku boleh jadi manusia yang lebih baik selepas ini. InshaAllah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…