Langkau ke kandungan utama

Cuti Panjang Dan Kesannya

Aku tidak sedar waktu rehat tengahari sudah tiba tadi. Aku sedang asyik menyiapkan kerja. Cuti lebih seminggu amat membantu mengembalikan idea dan kreativiti. Hasilnya, kerja pertama di awal pagi tadi siap dalam tempoh tidak sampai 10 minit. Ya, ianya cuma alterasi mudah terhadap desain sedia ada. Tetapi kalau sebelum bercuti tempohari, kerja sebegitu pastinya mengambil masa lebih setengah hari.

Kemudian aku teruskan dengan kerja yang lagi satu; menyiapkan sebuah buletin. Sebelum bercuti tempohari, aku sia-siakan masa di pejabat tanpa ada idea yang keluar untuk aku desain. Tadi, dua desain utama sudah aku siapkan dan di benak otak ini masih ada banyak yang mahu keluar. Harap dalam masa seminggu ini aku boleh siapkan sepenuhnya buletin tanpa apa-apa pindaan lagi. Aku mahu jadikan ia sebagai penandaaras untuk penghasilan buletin di masa hadapan.

Seminggu lebih aku bercuti untuk menyambut Aidil Fitri. Lebih tepat lagi, aku bercuti selama 11 hari dan 10 hari daripadanya aku habiskan masa di Kuala Kangsar. Duduk di rumah santai dan biarkan saja orang lain menyambut Hari Raya. Kecuali ke beberapa rumah saudara dan rumah Zura di Kuala Kedah, waktu lain aku habiskan dengan hanya berehat, makan, tidur dan lebih berehat.

Akibatnya, perut semakin membesar. Seluar semakin ketat. Badan semakin berat dan nafas semakin lesu. Tetapi benak otak penuh dengan idea dan kreativiti. Itu yang penting. Ada gunanya di pejabat ini. Rupanya begitu. Aku perlu rehat sebegitu untuk 're-charge' kembali kudrat bekerja.

Hakikatnya aku cuma tidur dua jam lebih malam tadi. Sepatutnya di waktu ini, mata aku makin berat dan otak makin tepu. Namun begitu, sebaliknya berlaku. Aku tidak sabar untuk meneruskan kerja selepas menulis post ini.

Bagus juga kalau boleh bercuti raya lebih 10 hari setiap bulan, bukan?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…