Langkau ke kandungan utama

Kamera Idaman

Dalam jangkamasa terdekat ini, tiga buah model kamera DSLR baru dikeluarkan oleh Canon dan Nikon. Canon dengan EOS 60D yang secara rasminya menggantikan EOS 50D, manakala Nikon dengan D3100 yang menggantikan D3000 dan D7000 yang diselitkan antara D90 dan D300S.

Canon EOS 60D secara rasminya menggantikan EOS 50D sebagai kamera "pertengahan" profesional. Pada mulanya aku teruja melihat kamera ini tetapi apabila melihat skrin LCD yang boleh diputar (lihat gambar), aku rasa tawar hati.

Bukan aku tidak suka dengan fungi ini. Skrin yang boleh diubah kedudukan ini boleh membantu memudahkan fotografi tetapi fungsi sebenarnya adalah lebih kepada membantu menyenangkan rakaman video. Pengguna DSLR sebenar lebih suka membidik melalui corong bidik ketika merakam gambar. Secara asasnya, EOS D60 lebih mengetengahkan keupayaan fungsi rakaman video daripada fungsi fotografi sebenar. Harga EOS D60 pasti lebih murah daripada EOS 7D. Ianya bakal menarik minat ramai pengguna kamera DSLR terutama mereka yang mahu upgrade daripada kamera Canon siri 400D - 550D. Maklumat lain, sila rujuk di www.canon.com.my atau www.dpreview.com.

Nikon D3100 pula adalah kamera DSLR model asas keluaran Nikon yang menggantikan D3000. Beza ketara D3100 dengan D3000 adalah penggunakan sensor resolusi 14.2 megapiksel mengganti sensor lama bersaiz 10 megapiksel, julat ISO yang lebih tinggi dan juga keupayaan rakaman video HD.

Kalau dibandingkan dengan Canon 1000D iaitu model asas DSLR oleh Canon, Nikon D3100 ini jauh lebih berkuasa dengan kepelbagaian fungsi yang lebih menarik. Ianya kamera yang sangat sesuai untuk sesiapa yang teringin untuk terjun ke dunia fotografi DSLR. Harganya mungkin sedikit mahal berbanding model Sony dan Canon tetapi pasti lebih berbaloi dengan ringgit yang kamu bayar. Rujuk www.nikon.com.my atau www.dpreview.com untuk maklumat lebih lanjut.

Model DSLR daripada Nikon adalah model yang aku tunggu-tunggu selama ini. Nikon D7000 dianggap sebagai pengganti kepada model yang amat popular, Nikon D90. Aku hampir membeli Nikon D90 jika tidak menelusuri internet dan membaca mengenai model terbaru ini.

Dulu ianya diramal akan menggunakan nama model Nikon D95 atau D100 (mengikut aturan berturutan nama model Nikon; D70 -> D80 -> D90). Jelas D7000 ini membezakan tingkat kedudukannya, antara D90 dan D300S. Kiranya, bukan menggantikan D90 tetapi sebagai model baru tambahan kepada model sedia ada. Dengan resolusi sensor sebesar 16.2 megapiksel, ianya lebih tinggi daripada resolusi D300S tetapi bentuk dan saiz badan masih hampir sama dengan D90.

Aku tidak mahu ulas secara teknikal kerana kamu boleh lihat sendiri di www.nikon.com.my atau www.dpreview.com. Cukup aku katakan, kalau diberi pilihan antara Nikon D7000 dan Canon EOS 60D, aku akan ambil Nikon bila-bila masa. Nikon D7000 berjaya kekal bentuk dan fungsinya sebagai sebuah kamera DSLR tradisional tanpa mengenepikan ciri-ciri tambahan lain. Malah secara asasnya juga, Nikon D7000 adalah kamera untuk seorang jurugambar, berbanding Canon EOS 60D yang jelas lebih mahu menarik minat juruvideo menggunakannya.

Ada beberapa kamera DSLR yang dikeluarkan oleh syarikat lain seperti Sony SLT-A55, Pentax K-5, Pentax K-r dan Olympus E5. Namun begitu, kerana semua jenis kamera ini tidak popular di kalangan rakyat Malaysia, tidak perlu aku beritahu dengan terperinci.

Aku sedang tunggu berapa harga Nikon D7000!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…