Langkau ke kandungan utama

Kita Kongsi Sama-sama, Boleh?

Lewat malam (sudah 2.30 pagi) dan aku masih belum tidur. Esok kembali bekerja setelah lebih seminggu bercuti menyambut Aidil Fitri. Pada mulanya aku mahu berhenti menggunakan internet dan tidur. Kemudian aku teringatkan sesuatu. Lalu aku cari video ini;Tonton hingga habis, kemudian terus membaca kembali, okay.

Seminit terakhir video ini menerangkan segala-galanya. James May (yang popular dengan siri TopGear) mengandaikan jika setiap orang daripada kita diberi peluang untuk menaiki pesawat Lockheed U2 Spy Plane dan terbang hingga ke paras 70,000 kaki di angkasa, ianya mampu mengubah persepsi manusia mengenai politik, agama dan sosial.

Maksudnya jelas. Sedang kita di Malaysia ini setiap hari bergaduh dan bertelagah mengenai hak istimewa sesuatu kaum, isu-isu perkauman dan kedangkalan akal fikiran, manusia di barat sedang sibuk mengejar apa yang ditulis di dalam al-Quran. Kita membataskan diri kita dengan sentimen perkauman dan hak kita sebagai manusia di samping manusia lain.

Kita lalai melihat dunia ini sebenarnya sebuah perkongsian. Perkongsian antara manusia terhadap suatu pinjaman yang diberikan oleh Tuhan. Kita marah orang lain mengambil hak kita. Kita bising. Kita merajuk. Kita mendesak dan mengugut. Bab 'dunia hanya pinjaman' yang sering kita sebut bila berbicara dalam 'mod' agama, kita tolak tepi dulu.

Kita jadi manusia tanpa mempunyai arah tujuan sebenar. Semua kita mahu dan semua kita tidak mahu. Mana-mana belah pun, orang lain tidak boleh memilikinya juga sebelum kita tentukan apa yang kita mahu buat dengan apa yang kita ada.

Sudah-sudahlah berpolitik dan bersuara dengan sentimen perkauman. Bangun kembali sebagai manusia dan kejar apa yang lebih perlu. Lihat video. Dunia ini bentuknya begitu. Tidak ada bezanya dari pandangan sesiapa pun. Kalau benar 'dunia ini hanya pinjaman', apa perlu kita sibuk pertahankan 'hak' kita? Kongsi pun boleh, bukan?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…