Langkau ke kandungan utama

MazdaSpeed 3 Merah - Seksinya!

Semalam, dalam perjalanan balik ke rumah dari pejabat aku terserempak dengan MazdaSpeed 3 berwarna merah (seperti gambar di bawah). Bukan aku tidak pernah lihat gambar dan video sebelum ini. Ianya adalah salah satu kereta kegemaran aku. Namun begitu, melihatnya di depan mata lebih menarik. Tambah menarik bila ianya dipandu oleh seorang perempuan bertudung. Itu cerita lain.

Aku sentiasa tertarik dengan desain kereta keluaran Mazda. Ianya menyelerakan dan seksi. "Design Language" yang berasal dari konsep Nagare hasil ciptaan Laurens van den Acker adalah adunan alunan garisan yang lembut di samping menimbulkan karakter kereta yang begitu seronok untuk dipandu. Paling jelas dengan konsep Nagare ini adalah gril depan yang sentiasa tersenyum lebar, menarik minat sesiapa saja yang memandangnya.

Apa yang lebih menarik semalam adalah saiznya. Kebetulan MazdaSpeed 3 ini sedang bergerak di belakang Proton Perdana. Ianya begitu besar jika dibandingkan dengan Proton Perdana padahal model siri 3 Mazda adalah model dalam lingkungan seperti Honda Civic dan Toyota Corolla saja.

Ini jelas menunjukkan kepada kita bahawa semakin hari kereta yang dikeluarkan semakin membesar. Ada yang berkata ianya berpunca daripada aspek-aspek keselamatan yang cuba disumbat masuk sebanyak mungkin kedalam sebuah kereta. Tetapi aku rasa ianya lebih mahu membeli jiwa pembeli dari negara barat, khususnya Amerika Syarikat yang mempunyai penduduk bersaiz besar.

Konsep Nagare yang diterjemahkan dengan baik melalui MazdaSpeed 3 ini sudah pun 'dibersarakan' oleh Mazda dan digantikan dengan Konsep Kodo pula. Ianya lebih 'muted' tetapi dari model konsep pertamanya, Mazda Shinari, nampak masih cool dan seksi. Mazda berjaya menterjemahkan desain yang baik di setiap rekaan kereta mereka. Aku harap Proton juga dapat melakukan yang sama di masa akan datang.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…