Langkau ke kandungan utama

Apa Ada Di Panggung Wayang?

Lama sudah tidak menulis mengenai filem. Banyak filem yang aku sudah tonton di pawagam tetapi aku tidak mengulas mengenainya. Malas.

Aku senaraikan beberapa filem yang aku rancang untuk menontonnya sepanjang tahun ini, inshaAllah. Zura, jangan lupa bawa pashmina nanti, ya.

Filem Eat Pray Love ini sedang mula ditayangkan di pawagam. Siang tadi aku sudah mengajak Zura untuk menontonnya. Untuk pasangan seperti kami, jarang sangat kami menonton filem berunsur cinta. Kenapa ya?

Kata Fatin Ajla (setiausaha di pejabat), filem ini menarik dan berbaloi ditonton. Aku percaya cakap dia.

Kemudian pada 14 Oktober nanti, filem The Other Guys lakonan The Rock, Mark Wahlberg, Samuel L. Jackson dan Wil Ferrell menjadi pilihan seterusnya untuk ke pawagam. Semuanya kerana Samuel L. Jackson semata-mata.

Filem aksi RED lakonan Bruce Willis dan Morgan Freeman ini sebenarnya aku tidak tahu mengenai kewujudannya. Ianya mengenai agen perisik CIA dan kisah pembunuhan terancang. Harap ianya menarik, tambah lagi kalau ada Morgan Freeman dan Bruce Willis. John Malkovich, Sarah-Jessica Parker dan Helen Mirren pun ada!

Ini senarai untuk bulan ini. Bulan depan nanti aku buat senarai lain, kalau ada masa untuk aku pergi pawagam


Ada beberapa filem lagi sepanjang tahun ini yang termasuk dalam senarai wajib tonton aku;

Harry Potter and The Deathly Hollows Part 1, The Social Network, The Chronicles of Narnia: The Voyage of The Dawn Treader, Tron Legacy dan Gulliver's Travels lakonan Jack Black. Ada filem lain yang mungkin masuk dalam senarai, bergantung kepada keadaan.

Kamu pula bagaimana?

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…