Langkau ke kandungan utama

Ilmu Mutu Manusia

Seperti biasa, Ahad malam Isnin adalah waktu paling sukar untuk aku lelapkan mata. Jam dalam badan masih bercuti. Maka di waktu ini, 1.35 tengah malam, aku masih berjaga dan belum ada tanda-tanda mengantuk. Dalam keadaan begini, internet adalah teman setia. Aku akan baca apa saja yang menarik. Setiap perkara baru yang aku temui, aku akan cari maklumat tambahan di Wikipedia, kalau ada.

Ada beberapa blog yang cuba merungkaikan teori asal usul orang Melayu dan sejarahnya dari perspektif dan sudut pandangan yang berbeza. Ada yang logik dan tidak kurang juga yang tidak masuk akal. Aku sering mahu tahu apa yang berlaku sebelum 1400an, titik popular permulaan sejarah Melayu yang sering ditulis dalam buku sejarah sekolah atau diceritakan dalam banyak medium. Aku faham kenapa begitu sedikit maklumat mengenai sejarah Melayu sebelum itu banyak berunsurkan Hindu dan Buddha serta mungkin paganisme dan itu adalah begitu taboo bagi suasana politik sekarang. Kita tidak boleh sama sekali asosiasikan orang Melayu dengan Hindu atau Buddha, apatah lagi lain-lain agama selain daripada Islam.

Mungkin atas sebab itu juga, usaha kajian sejarah di tapak sejarah seperti Gangga Negara dan Lembah Bujang kurang mendapat perhatian serius kerana ianya berkait dengan agama lain yang pernah dianuti oleh orang Melayu suatu ketika dulu. Tetapi kita tidak kisah bila majlis perkahwinan kita diserikan dengan persandingan, berinai dan lain-lain 'adat' kerana ianya telah ditafsirkan sebagai adat Melayu, bukan adat ajaran agama lain.

Aku fikir, sampai bila pun isu asal usul orang Melayu ini tidak akan habis kerana kerajaan kita lebih berminat untuk menggunakan Melayu sebagai batasan kuasa yang perlu dipatuhi oleh bangsa lain, bukan sebagai bangsa yang pernah gah dengan pelabuhan entrepot dan bahasa linguafranca di seluruh kepulauan Melayu. Kalau orang Melayu dulu boleh menerima dan asimilasi budaya lain ke dalam budaya Melayu, kenapa kita sebagai Melayu sekarang begitu tegas menghalang bangsa lain mempengaruhi kita?

Tidak berjayakah bangsa Melayu dulu? Dalam sejarah kita ditulis bagaimana kerajaan Melayu Melaka menguasai perdagangan sekitar Nusantara. Pedagang seluruh pelusuk dunia datang berdagang di Melaka  dan mereka diterima dengan tangan terbuka luas. Jangan kita lupa Bendahara Tun Perak adalah seorang yang berketurunan India. Bagaimana beliau boleh begitu berkuasa di Melaka? Malah pengaruh Cina juga begitu besar dalam sejarah Melaka hingga kita menghantar utusan menemui Maharaja Cina dan Sultan Melaka menghadiahkan orang Cina sebuah bukit di Melaka.

Sejauh yang aku nampak, Melaka semasa zaman kegemilangannya adalah sebuah kerajaan multiracial yang unggul di Nusantara menyebabkan bangsa lain yang datang berdagang begitu selesa untuk melakukannya. Bangsa lain tidak diletakkan sebagai bangsa kelas kedua. Mana pergi semua idealisme itu? Siapa yang merosakkannya?

Melalut. Aku tahu. Itu sebab aku suka membaca dan cuba mengetahui lebih mendalam apa yang berlaku di sekeliling aku. Paling aku mahu tahu adalah apa yang berlaku sepanjang tahun 70an, dekad kelahiran aku.

Kamu tahu kenapa? Aku salahkan kemunduran filem Melayu. Kita lebih banyak tahu mengenai tahun 50an dan 60an kerana adanya filem Melayu yang hebat ketika itu. Namun begitu, bila tiba dekad 70an, suasana seperti zaman gelap. Aku tahu terlalu sedikit mengenai apa yang berlaku sepanjang dekad itu.

Jadi ada dua perkara yang sedang aku kaji; pertama, asal usul Melayu dan kedua, apa yang berlaku sepanjang dekad 70an.

Nasib baik ada internet. Tapi, seperti kata orang, "The more we see, the less we know" - Makin banyak yang kita nampak, makin sedikit yang kita tahu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…