Langkau ke kandungan utama

Monolog Selepas Penat Berbasikal

Penat berbasikal petang tadi. Aku berkayuh sejauh lebih kurang 23 km dalam masa sejam bersamaan dua pusingan core island di Putrajaya. Kerana lama tidak berbasikal, habis badan terutamanya punggung berasa sakit. Tetapi masih tetap puas hati.

Aku juga sedari bahawa odometer basikal menunjukkan bahawa kayuhan aku sudah hampir mencecah 1000 km! Ada lebih kurang 1 km yang perlu aku selesaikan untuk mencecah angka 1000. Bermula daripada bulan Mac hingga sekarang, berhenti seketika di bulan Ramadhan dan awal raya, aku fikir ianya suatu pencapaian yang hebat bagi aku, secara personal.

Memang, badan masih belum kurus. Perut semakin membuncit dan lemak semakin bertambah. Tetapi kepuasan berbasikal tidak dapat dinafikan. Walaupun tidak kurus, aku rasa lebih sihat. Lebih bertenaga dan lebih mudah untuk terlena di waktu malam. Aku fikir, ianya suatu perkara yang baik, bukan?

Bila dekat dengan alam, hati jadi lebih tenang. Malah hati ini lebih tenang dalam keadaan ribut yang sedang melanda diri. Bukan masalah hubungan dengan Zura kerana ianya sedang berjalan dengan penuh mesra. Masalah kewangan sedikit menjejaskan persediaan aku untuk menghadapi hari mendatang. Aku faham, orang yang sudah lama bekerja seperti aku tidak sepatutnya ada masalah kewangan. Tetapi hakikatnya begitu dan aku kena akui. Aku kena kerja lebih keras untuk mengumpul duit dan aku masih tidak jumpa jalan yang lebih cepat. Kerja editing video bukan sentiasa datang bergolek dan ianya mengambil masa.

Moga dipermudahkan segala urusan hidup ini, inshaAllah.

Aku duduk di dalam McDonald's Equine Park dengan MacBook Pro sambil menjamah bubur ayam dan air. Aku lihat keliling dan cuba fahami suasananya. Manusia masuk ke dalam McDonald's ini untuk makan. Biar berapa ringgit pun yang ada di dalam poket mereka, mereka tetap masuk dan mahu makan. Mereka ketepikan masalah yang ada buat sementara waktu. Perut perlu diisi, bukan? Kiranya, aku, seperti juga mereka adalah tergolong dalam golongan orang yang beruntung. Ada rezeki untuk terus hidup dengan baik. Tetapi kita sentiasa mengharapkan yang lebih baik.

Aku harap hari-hari yang mendatang hidup ini juga akan menjadi lebih baik dari sekarang. Kalau ianya nanti hendak dilalui bersama dengan orang yang tersayang, aku kena pastikan jalan yang dilalui itu tidak membebankan atau menyusahkan diri masing-masing kelak.

Kita boleh merancang, ketentuan hidup masih sentiasa ditanganNya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…