Langkau ke kandungan utama

Penutup frossonice.com (Blog Ini Masih Dibuka)

Aku terima emel daripada pembekal alamat website ini, IPServerOne yang memberitahu bahawa aku cuma tinggal satu hari saja lagi untuk membuat pembayaran sambungan kontrak alamat web frossonice.com. Sekiranya tidak dibayar, ianya akan ditutup dan aku terpaksa kembali menggunakan frossonice.blogspot.com. Aku sudah beritahu kamu semua mengenai ini.

Terima kasih IPServerOne kerana selama ini melayan karenah aku dengan baik. Ada aku pernah membebel dengan helpline mereka kerana konfigurasi yang mereka berikan tidak boleh diguna untuk link alamat web dengan akaun blog aku. Walaupun aku lambat bayar, mereka masih menunggu dan memberi peluang peluang aku menyelesaikannya (tahun lepas).

Tetapi tahun ini aku mengambil keputusan untuk menamatkan perkhidmatan dengan mereka. Bayaran kontrak alamat web sebanyak RM48 setahun yang ditawarkan oleh mereka adalah agak tinggi berbanding tawaran daripada syarikat lain. Dengan nilai yang sama, aku boleh dapat kontrak selama dua tahun di sebuah pembekal alamat web antarabangsa. Itu pilihan yang lebih baik, bukan? Malah, mereka mempunyai khidmat bantuan yang lebih baik dan lebih jelas.

Mulanya dulu aku beli alamat frossonice.com dengan tujuan untuk berniaga. Aku mahu gunakan blog aku sebagai blog perniagaan untuk menjual barangan atau perkhidmatan. Tetapi pada tahun 2007 (ketika mula frossonice.com digunakan), aku begitu sibuk dengan kerja pejabat hingga projek perniagaan di internet juga terbantut. Ianya terbantut hingga sekarang padahal orang lain yang bermula lebih lambat kini sedang menikmati keuntungan hasil bisnes di internet. Rezeki mereka.

Semakin lama menggunakan frossonice.com, aku fikir ianya lebih baik dibiarkan menjadi laman blog yang menyuarakan pendapat dan cerita aku saja. Tidak bersifat keuntungan. Orang mengenali frossonice.com sebagia laman web yang banyak cerita dan pendapat menarik, gambar yang dirakam sendiri oleh aku dan juga bebelan aku yang kontradiks dengan hakikat sebenar hidup ini. Sekarang aku fikir penggunaan .com di belakang frossonice sudah tidak menepati matlamat sebenarnya. .com lebih bersifat komersial dan perniagaan. Jadi mungkin selepas ini aku akan menggunakan .net atau .name, yang lebih sesuai dengan fungsi blog ini. frossonice.com mungkin tetap akan ada tetapi akan ditukar sepenuhnya menjadi laman web komersial. Ada beberapa peluang perniagaan yang sedang aku teroka dan boleh aku pasarkan di frossonice.com (versi baru) kelak. InshaAllah.

Masa mendatang, hidup ini nanti inshaAllah bukan berseorangan lagi. Jadi aku perlu sediakan banyak benda termasuk kos sara hidup untuk hidup ini menjadi lebih licin dan teratur. Harapnya kalau aku buat bisnes di internet, ianya boleh mendatangkan hasil yang baik dan membantu aku serba sedikit.

Akhir kata, terima kasih frossonice.com untuk masa yang penuh bermakna selama tiga tahun menjadi 'pintu' rumah ini. Jumpa lagi di lain tempat dan masa. InshaAllah.

p/s: penggunaan alamat frossonice.com akan secara rasminya ditamatkan pada 11.59 malam, 08 Oktober 2010 (malam esok). Harap Maklum.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…