Langkau ke kandungan utama

RobotAku rasa aku pernah letak iklan Honda Asimo di blog ini suatu ketika dulu. Aku sudah lupa. Walaupun ianya cuma sebuah iklan dan kemungkinan besar aksi yang dilakukan oleh robot Asimo itu dirancang dan diprogram terlebih dahulu, ianya sungguh mengujakan.

Suatu masa bila kita sudah mencapai tahap di mana robot boleh berjalan dan berinteraksi secara 'normal' dengan manusia, adakah kita akan bersikap adil terhadapnya? Sedang kita tahu robot adalah ciptaan manusia, diprogram oleh manusia dan di tentukan keadaannya oleh manusia sendiri. Sedang sesama kita dan dengan haiwan, manusia tidak pernah berlaku adil, apatah lagi dengan robot?

Adakah kita akan digelar rasis sekiranya kita membenci robot? Adakah kita akan dicop sebagai manusia jahat kerana menghukum dan menjadikan robot (yang ketika itu nanti boleh berfikir sendiri - secara logik) sebagai hamba abdi? Kita perlu tahu bahawa ada tiga (3) undang-undang robot dicipta oleh Isaac Asimov yang perlu dipatuhi oleh semua robot. Adakah ianya akan dipatuhi?

Kita boleh andaikan banyak perkara dan kita sebagai manusia, cukup agung bila mengandaikan perkara yang bersifat negatif.

Tetapi apabila menonton iklan komersial Honda Asimo, aku tidak dapat tidak, sentiasa membayangkan robot adalah ciptaan kreatif manusia yang berfungsi tidak lebih bagi memudahkan kehidupan manusia. Harapnya ia kekal begitu.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…